Vroeger was het in het merendeel van de gevallen zo dat mensen er pas voor kozen om samen te gaan wonen wanneer ze waren getrouwd. Tegenwoordig is dat niet langer het geval. Steeds meer koppels maken dan ook de (bewuste) keuze om eerst even te proberen samenwonen voordat je de grote stap van het huwelijk gaat zetten. Dat is op zich natuurlijk helemaal perfect, alleen brengt deze keuze ook nadelen met zich mee. Hoe zit het namelijk bij de bijdragen die geleverd dienen te worden aan de vaste kosten? Wie betaalt wat en wat gebeurt er precies met eventuele overschotten? Het zijn stuk voor stuk enkele belangrijke vragen waar je graag een antwoord op zal willen krijgen. Door gebruik te maken van een samenlevingscontract is het mogelijk om ervoor te zorgen dat heel wat vervelende situaties voorkomen kunnen worden. Een samenlevingscontract voorbeeld bekijken maakt wat dit betreft meteen duidelijke welke uitstekende zekerheden dit document je kan bieden.
Wat is een samenlevingscontract precies?
Een samenlevingscontract is in de basis niets meer of minder dan een overeenkomst die wordt opgesteld tussen twee mensen die beslissen om samen te gaan wonen. In een dergelijke overeenkomst worden een groot aantal bepalingen opgenomen die bijvoorbeeld discussies over de financiën moeten zien te voorkomen. Is het voor jou nog niet direct duidelijk wat een samenlevingsovereenkomst precies is en over welke inhoud ze echt beschikt? Dan is het de moeite waard om daarvoor even een samenlevingscontract voorbeeld te gaan bekijken.
Is het laten opstellen van zo’n contract wettelijk verplicht?
Op het ogenblik dat je bent getrouwd of wanneer je een geregistreerd partnerschap hebt is het zo dat zowel de rechten als de plichten van jou en je partner wettelijk zijn geregeld. Op het ogenblik dat jullie beslissen om samen te gaan wonen is dat wel even anders. Dan is het namelijk zo dat de wet in de praktijk eigenlijk helemaal niets zal regelen. Met andere woorden, komt je partner bijvoorbeeld te overlijden? Dan zal je niet automatisch zijn of haar vermogen erven. Bovendien is het ook nog eens zo dat je in dit geval niet gegarandeerd verder in de woning kan blijven wonen. Omwille van deze en nog vele andere redenen is het van het grootste belang om één en ander op papier te laten zetten. Hebben jullie beiden bepaalde afspraken gemaakt? Dan doe je er goed aan om deze afspraken in een samenlevingscontract te gieten. Op het internet is het mogelijk om een samenlevingscontract voorbeeld te downloaden waardoor precies duidelijk wordt wat nu echt de inhoud is van dit document.
Zorg voor een gezonde leefsituatie en voorkom conflicten
Heel wat mensen die reeds vele jaren samen zijn en plots de stap zetten om samen te gaan wonen komen er al snel achter dat dit toch net wat minder romantisch is als wat men voor ogen had. Het gebeurt dan ook niet zelden dat de keuze om samen te gaan wonen ervoor zorgt dat koppels uit elkaar gaan. Dat brengt uiteraard heel wat vervelende gevoelens met zich mee, maar het wordt nog vervelender wanneer er dan op papier niets is geregeld. Op basis van een samenlevingscontract voorbeeld jouw eigen overeenkomst opstellen zorgt ervoor dat je altijd bent ingedekt. Hierdoor kunnen jullie beiden bij een eventuele relatiebreuk alsnog op een vrij efficiënte en minder pijnlijke manier uit elkaar gaan.
Een samenlevingscontract en andere juridische contracten stel je eenvoudig op via www.rocketlawyer.com.