In de wintermaanden is het ook belangrijk om je tuin te blijven onderhouden. Er zijn namelijk voldoende taken die je kunt uitvoeren, zodat alles in de lente weer in volle bloei komt. In dit artikel delen we daarom 6 tips om je tuin winterklaar te maken!
1. Tijd om plannen te maken
Je plannen voor de tuin zijn geen jaar hetzelfde. Er zijn zo nu en dan aanpassingen nodig, want sommige planten worden bijvoorbeeld te groot of gaan dood. Of misschien is het gazon te klein en wil je hem iets vergroten en wil je er een moestuintje bij hebben. De winter is een goed moment om hier alvast over na te denken en plannen te maken.
2. Gazon onderhouden
Veel mensen knappen in het voorjaar de tuin op. Dit is eigenlijk zonde, want in de lente is het vaak al heerlijk om in de tuin te zitten. Alleen kun je dit niet doen, omdat je dus flink in de weer bent met je gazon fraai maken. Graszoden kunnen het gehele jaar door aangelegd worden, dus een grasmat laten leggen kan ook prima tijdens koudere periodes. Als je in de winter alvast zoveel mogelijk klusjes doet, dan kun je meteen van de zon genieten zodra deze begint te schijnen.
Is het warmer dan 6 graden Celsius? Dan blijft het gras gewoon groeien, alhoewel dit natuurlijk wel een stuk langzamer gaat. Staat het gras in de winter echt te hoog, dan kun je het op een droge dag maaien, wanneer er de hele week ’s nachts geen vorst is. Heb je veel kale plekken in het gazon, dan kun je er ook voor kiezen voor een gazon doorzaaien. Mos groeit trouwens ook gewoon door in de winter, dus zet de grasmaaier in een hogere stand dan normaal.
3. Borders klaarmaken
Leg een laag mulch aan op de bodem van borders. Dit kan een laag compost, stalmest of schors zijn. Mulch beschermt planten tegen de vrieskou in de winter, terwijl mulch in de zomer de bodem beschermt tegen uitdrogen.
4. Tuingereedschap onderhouden
Heb je bepaald tuingereedschap niet meer nodig in de winter? Leg deze dan op een droge, vorstvrije plek. Maak het gereedschap wel eerst goed schoon en repareer of slijp ze eventueel.
5. Bomen verwijderen
Bomen verwijderen is een typische winterse klus. Bomen zijn in de winter namelijk kaal, waardoor weghalen en afvoeren stukken makkelijker zal gaan. Ook loop je in de winter minder kans dat je andere begroeiing beschadigt. Als je dus een oude boom in de tuin hebt staan en graag iets meer lichtinval in de tuin wilt, dan is het een goede tijd om die oude boom eens om te kappen.
6. Vogels willen ook aandacht
Ook vogels hebben flink wat te verduren in de winter, want ze hebben het dan vaak koud en zijn hongerig. Hang dus voederhuisjes op om de vogels een handje te helpen. Verder is het mogelijk om pindakettingen te rijgen of om vetbolletjes te maken. Appels en broodkruimels lusten vogels ook graag en vergeet ook geen vers drinkwater neer te zetten. Er zijn dus veel manieren om vogels te voeden!