Geniet van een onderhoudsvrije tuin

onderhoudsvrije tuin

Sommige mensen hebben echt wat ze noemen ‘groene vingers’. Ze genieten enorm van lekker bezig zijn in hun tuin. Snoeien, harken, onkruid verwijderen, ze kunnen er geen genoeg van krijgen en zijn ieder vrij moment in hun tuin te vinden.

Er zijn ook mensen die minder graag in de tuin werken of er gewoon te weinig tijd voor hebben. Ze willen met mooi weer vooral genieten van hun tuin en niet teveel tijd kwijt zijn aan het onderhoud ervan. Dat is zeker mogelijk! We hebben hieronder een aantal tips voor een onderhoudsvrije tuin voor je op een rijtje gezet.

Kunstgras in je tuin

Als je houdt van een gazon in je tuin, maar niet van het onderhoud hiervan, dan is kunstgras een goede oplossing. Kunstgras is er tegenwoordig in een hele goede kwaliteit, vaak bijna niet van echt gras te onderscheiden. Het is ook nog heel betaalbaar. Wat veel mensen niet weten is dat je kunstgras wel af en toe schoon moet maken met wat sop. Het gras ziet er dan niet alleen mooier uit, maar het gaat ook langer mee. Dit schoonmaken kost gelukkig veel minder tijd dan grasmaaien.

Planten en struiken

Planten en struiken staan prachtig in je tuin en zorgen voor de nodige sfeer. De meeste planten en struiken vergen wel best veel onderhoud. Ze moeten gesnoeid worden en hebben in de zomer water nodig. Bekijk daarom voordat je planten en struiken aanschaft, welke soorten minder onderhoud vragen. Er zijn meerdere soorten struiken, bomen en siergrassen die bijvoorbeeld maar weinig gesnoeid hoeven te worden. Dat scheelt lekker veel tijd en ze zorgen wel voor gezelligheid in je tuin.

Zorg voor een goede inrichting

Deze tip klinkt misschien een beetje tegenstrijdig als je op zoek bent naar een onderhoudsvrije tuin. Maar als je een vrij lege tuin hebt, valt je oog veel sneller op onkruid dan als je tuin gezellig vol staat. Zorg voor een leuke aankleding van je tuin door er mooie tuinmeubelen in te zetten. Ons advies is om voor kunststof tuinmeubelen te kiezen omdat kunststof bijna geen onderhoud nodig heeft. Ook een aluminium tuinset heeft geen onderhoud nodig en is dus ook een goede keuze. Als je geniet van je luxe tafel en stoelen, zal het onkruid dat in de tuin staat, veel minder opvallen.

Bestrating in de tuin

Bij een onderhoudsvrije tuin denken veel mensen vaak aan een tuin met veel bestrating. Lekker handig, allemaal tegels in je tuin. Maar tegels hebben vaak veel meer onderhoud nodig dan de meeste mensen denken. Zo groeit er voortdurend onkruid tussen je tegels. Het verwijderen hiervan is een klusje dat veel tijd kost en ook niet echt leuk is om te doen. Ook kan er een groene aanslag op je tegels ontstaan. Je moet dan een paar keer per jaar met een bezem en een groene aanslag reiniger aan de slag om je tegels goed te reinigen en de aanslag te verwijderen. Ook een klusje dat weer veel tijd kost. Bedenk dus vooraf goed hoeveel bestrating je in je tuin wil hebben.

 

Misschien ook interessant: