Belang van thuisbatterijen na de afschaffing van de salderingsregeling (in 2027)

thuisbatterijen

Heb jij ook al zonnepanelen op je dak? Dan behoor je tot de duurzame groep Nederlanders, waaronder meer dan 2 miljoen met panelen op het dak.

Met het recente nieuws over de afschaffing van de salderingsregeling door onze nieuwe regering, zal de vraag naar thuisbatterijen harder stijgen. Maar wat is dat eigenlijk, zo’n thuisbatterij? En waarom zou je er een willen hebben?

En wat houdt de salderingsregel precies in en wat zijn de gevolgen van de drastische besluiten van de nieuwe regering voor zonnepanelen-eigenaren?

Ik leg je er in dit artikel van alles over uit, laten we eens kijken!

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een opslagsysteem voor de energie die je zonnepanelen opwekken. In plaats van alle opgewekte stroom direct terug te leveren aan het net, sla je een deel ervan op in de batterij. Die opgeslagen energie kun je dan ’s avonds of ’s nachts gebruiken, wanneer je zonnepanelen geen stroom opwekken.

Bespaar geld met een thuisbatterij

Met de afschaffing van de salderingsregeling ga je straks geld toeleggen op de stroom die je teruglevert aan het net. Je krijgt er een stuk minder voor dan wat je betaalt voor de stroom die je van het net afneemt. Met een thuisbatterij kun je voorkomen dat je dure stroom van het net moet afnemen!

Indien je overdag met je zonnepanelen meer opwekt dan je verbruikt, sla je die overschotten op in je thuisbatterij. ’s Avonds tap je die batterij weer aan in plaats van stroom van het net te moeten kopen. Dat bespaart je flinkt.

Onafhankelijk van het net

Maar er zijn meer voordelen aan een thuisbatterijen. Met een goed gevulde batterij red je het zelfs een paar dagen zonder stroom van het net. Handig bij een stroomstoring of als je een paar dagen off-grid wil gaan!

En wist je dat je met een thuisbatterij ook geld kunt verdienen? Je kunt namelijk deelnemen aan slimme netten, waarbij je stroom terugverkoopt op piekmomenten. Dat levert een leuk zakcentje op!

Nog meer voordelen van thuisbatterijen

Ja, thuisbatterijen vragen om een flinke investering…Maar ze bieden daarentegen wel talloze voordelen. En een thuisbatterij fungeert ook als noodvoorziening tijdens stroomstoringen, zodat je essentiële apparaten kunt blijven gebruiken.

En niet te vergeten: het draagt bij aan een duurzamere levensstijl door je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen en het maximale uit je zonnepanelen te halen.

Wat is de salderingsregel?

De salderingsregeling is een regeling voor eigenaren van zonnepanelen in Nederland, waarmee ze de stroom die ze aan het net leveren kunnen wegstrepen tegen de stroom die ze van het net verbruiken.

“Concreet betekent dit dat de elektriciteit die je met je zonnepanelen opwekt en niet direct zelf gebruikt, teruggeleverd kan worden aan het net”.

De energie die je teruglevert, wordt afgetrokken van je energierekening, alsof je die hoeveelheid energie nooit van het net hebt afgenomen. Dit verlaagt je energiekosten aanzienlijk.

Wat gaat er veranderen?

De salderingsregeling stelde huishoudens in staat om de door hun zonnepanelen opgewekte stroom terug te leveren aan het net en te verrekenen met de stroom die ze van het net afnamen.

Door de afschaffing van deze regeling wordt het aantrekkelijker om een thuisbatterij aan te schaffen om de zelfopgewekt energie op te slaan voor eigen gebruik.

Echter blijft de salderingsregeling voorlopig bestaan tot 2027. De afschaffing van de salderingsregeling maakt het voor huishoudens met zonnepanelen veel minder aantrekkelijk om overtollige opgewekte stroom terug te leveren aan het net tegen de huidige gunstige voorwaarden.

Thuisbatterijen blijven rendabel met de salderingsregeling

De salderingsregeling zorgt ervoor dat opgeslagen stroom van je thuisbatterij net zoveel waard blijft als stroom die je van het net koopt. Door de slimme aansturing van een thuisbatterij, in combinatie met dynamische energiecontracten, kan de batterij energie kopen en verkopen op de gunstigste momenten.

Dit unieke verdienmodel maximaliseert het rendement van je thuisbatterij. Zo kan de terugverdientijd verkort worden naar slechts 4 tot 6 jaar! Met een gemiddelde levensduur van 20 jaar voor lithium-ionbatterijen, profiteer je daarna jarenlang van gratis opgeslagen zonne-energie.

Waarom zijn thuisbatterijen zo duur?

Veel mensen struikelen over de hoge aanschafprijs. Maar waarom zijn thuisbatterijen zo duur? En zijn ze daadwerkelijkde investering waard?

De belangrijkste reden is de technologie achter de batterijen. Lithium-ionbatterijen, de meest gebruikte soort voor thuisopslag, zijn duur om te produceren. De materialen zoals lithium, kobalt en nikkel zijn schaars en moeten zorgvuldig worden gewonnen en verwerkt. Bovendien is de productie van hoogwaardige batterijcellen een nauwkeurig en arbeidsintensief proces.

Daarnaast zijn thuisbatterijen relatief nieuw op de markt. De vraag is nog niet zo groot als bij andere consumentenproducten. Massaproductie, wat de kosten omlaag kan brengen, is nog niet bereikt. En laten we de veiligheidsvoorzieningen niet vergeten – die maken thuisbatterijen ook duurder.

Hoe bereken je nu de terugverdientijd?

De terugverdientijd van een thuisbatterij hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de grootte van je zonnepanelensysteem en de energieprijzen in jouw regio. Over het algemeen ligt de terugverdientijd tussen de 5 en 15 jaar.

Al met al zijn thuisbatterijen een flinke investering, maar voor veel huishoudens de moeite waard.

Met slimme energieopslag bespaar je op termijn geld en draag je bij aan een duurzamere toekomst. Bereken goed wat de kosten en besparingen voor jouw situatie zijn.

Misschien ook interessant: