Hypotheek voor ZZP

Hypotheek voor ZZP

Een hypotheek voor ZZP onmogelijk? Tegenwoordig niet meer. Vroeger wilden de banken eigenlijk allemaal het risico niet nemen. Een ondernemer heeft geen stabiel inkomen, terwijl iemand in loondienst dat wel heeft. Daarom gaven de banken mensen in loondienst wel hypotheken, maar was een hypotheek voor ZZP geen optie. Inmiddels zijn er zat mogelijkheden voor een hypotheek voor ZZP. Je bent dus niet direct gedoemd om in een te duur huurhuis te zitten, terwijl je genoeg inkomen hebt om een huis te kunnen kopen. Meerdere banken en hypotheekverstrekkers bieden nu mogelijkheden voor een hypotheek voor ZZP.

Ook als je een minder goed jaar hebt gehad

Ze blijven risico nemen, want als ondernemer weet je maar al te goed dat je inkomen niet ieder jaar hetzelfde is. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Eén slecht jaar in je onderneming hoeft niet direct te betekenen dat je geen hypotheek voor ZZP krijgt. Als ZZP’er kan een jaar tegenzitten om allerlei redenen die misschien volledig buiten jouw machten liggen. Het jaar daarop kan dit weer rechtgetrokken worden waardoor je financieel stabiel blijft of over de lange termijn zelfs winst blijft maken. Gelukkig wordt hier rekening mee gehouden als je een hypotheek voor ZZP aanvraagt.

Een jaar waarin je verlies hebt gedraaid heeft natuurlijk invloed op je mogelijkheden, dat wel. Het is niet zo dat de bank of hypotheekverstrekker dit jaar dan maar negeert. Maar je inkomen wordt over drie kalenderjaren bepaald aan de hand van het gemiddelde van die drie jaren.

Ook als je nog niet zo lang bezig bent

Wie nog niet drie jaar bezig is, kan nog steeds een hypotheek voor ZZP krijgen. Er wordt dan gelet op de winst die je in je eerste jaar bijvoorbeeld hebt gemaakt. Je bent je zelf ook bewust dat dit niet per se representatief is voor de rest van je carrière als ondernemer. Banken nemen dat ook in acht. Ze gaan er niet vanuit dat de winst uit je eerste jaar de gemiddelde winst zal blijven over de rest van het jaar. Of je winsten groter of juist kleiner worden hangt af van verschillende dingen, maar in eerste plaats vooral van jouzelf als ondernemer.Waar banken naar kijken

Voor ZZP’ers die langer bezig zijn wordt dus het gemiddelde van de winst in de afgelopen drie jaar bekeken als inkomen per jaar. Als je in één van die jaren verlies hebt gedraaid, kun je dus nog steeds een positief jaarinkomen als gemiddelde hebben. Ben je minder lang bezig, dan willen banken over het algemeen een sterk plan zien voor hoe je die winst de komende jaren gaat vasthouden. Of wat je verwacht aan winst te maken in de komende jaren en hoe je dat voor elkaar gaat krijgen. Je hebt als startende ondernemer dus nog meer te bewijzen als je een hypotheek voor ZZP wil krijgen van een hypotheekverstrekker of de bank.

Lees meer over hypotheken voor ondernemers op Finaforte.nl.

Misschien ook interessant: