Welk formaat fotolijst past bij mijn foto?

fotolijst

Zowel foto’s als fotolijsten worden in tal van formaten gemaakt. Met een fotolijstje geef je je mooiste herinneringen en bijzondere momenten uit je leven een plek in huis. Deze persoonlijke items maken van je huis een thuis. Fotolijsten zijn dus echte sfeermakers. Het is ook niet zo verwonderlijk dat je fotolijsten in vrijwel iedere woning tegenkomt. Heb je foto’s laten afdrukken die je wilt ophangen of neerzetten in huis, maar twijfel je over het juiste formaat fotolijst dat past bij je foto? Of moet je de foto’s nog laten afdrukken en ben je op zoek naar formaatadvies? In dit blog leggen we uit hoe je altijd de goede keuze maakt.

Verschillende opties

De keuze van het formaat fotolijst hangt af van verschillende factoren, maar is voornamelijk een persoonlijke keuze. Als je al een foto hebt, dan is je keuze wat beperkter dan wanneer je je foto nog moet afdrukken. We maken hieronder daarom onderscheid tussen al in het bezit zijn van je foto en deze nog moeten afdrukken.

Je bent al in het bezit van je foto

Als je al in het bezit van een foto, dan is het simpelweg een kwestie van het vinden van een lijst in hetzelfde formaat. De formaten van fotolijsten worden altijd geschreven met de kleinste maat eerst. Bijvoorbeeld 13×18 of 40×50 centimeter. Hoewel de formaten zo beschreven worden, kun je ze vrijwel altijd op twee manieren gebruiken, zowel in de breedte als in de hoogte. De aangegeven formaten zijn altijd de glasmaten van de fotolijst.

Heb je een foto van 20×30 centimeter? Dan kun je ervoor kiezen om een lijst van 20×30 centimeter te kopen. Deze zal dan helemaal gevuld zijn met de foto. Als je houdt van meer body en rust dan is het ook nog een optie om de lijst te vullen met een passe-partout.

De foto moet nog afgedrukt worden

Heb laatst een mooie foto gemaakt en staat deze nog opgeslagen op je mobiele telefoon of camera? Dan kun je zelf beslissen welke afmeting je deze wilt laten afdrukken, wat ook effect heeft op de grootte van je lijst. Kijk hierbij naar de plek waar je de lijst wilt ophangen of neerzetten en bedenk of je wel of geen passe-partout wenst. Houd daarbij ook rekening met de omgeving waar de lijst komt te hangen. Heb je weinig ruime? Dan is het niet logisch om een hele grote fotolijst op te hangen. Maar is er nog een grote kale muur over waar je grote hoekbank voor staat? Een fotolijst in het formaat 20×30 kan dan heel klein overkomen. Een groter formaat foto en fotolijst staat in dat geval beter.

Misschien ook interessant: