5 tips om jouw voortuin in te richten

5 tips om jouw voortuin in te richten

Hét visitekaartje van jouw woning is toch echt wel de voortuin. In Nederland vind je vele voortuinen, van groot en klein formaat. Een mooie, nette voortuin geeft meteen een voorproefje van mensen in jouw woning kunnen aantreffen. Om een zo goed mogelijke indruk te maken, hebben wij de 5 beste tips voor jou op een rijtje gezet. 

Bepaal de functie 

Het is allereerst goed om de functie van jouw voortuin te bepalen. Dient het slechts ter decoratie, of wil je er ook kunnen relaxen? Je kunt er zelfs je eigen groenten in verbouwen als je dat wilt. Schets hoe je de voortuin wilt inrichten en maak een kleine plattegrond zodat je optimaal gebruik kunt maken van de ruimte. Wat je in een achtertuin kunt doen, kan ook in een voortuin, alleen heb je iets beperkter de ruimte. 

Kies een stijl

Wat natuurlijk het mooist is, is om de stijl van binnen door te trekken naar de voortuin. Om dit te doen kun je gebruik maken van decoratie voor in de tuin, accessoires en leuke plantjes. Je kunt daarnaast jouw eigen stijl ook laten terugkomen in de vormgeving van de voortuin. Sierlijke lijnen staan mooi bij een landelijke stijl, terwijl strakke materialen en vormen weer beter passen bij een moderne look. Bedenk dus al ruim van tevoren hoe je jouw stijl wilt weergeven in de voortuin. 

Zorg voor privacy

Je zult je vast herkennen in het feit dat Nederlanders graag even bij iemand anders naar binnen gluren. Als je dit liever wilt voorkomen, is het goed om te bedenken hoe je jouw privacy kunt waarborgen. Denk hierbij aan hoge beplanting als bomen of haagplanten om pottenkijkers te weren. Plaats ze wel voor in de tuin in plaats van bij het raam, anders kun je zelf ook niets meer zien!

Kijk naar het onderhoud

Wat veel mensen vergeten, is dat onderhoud in de voortuin net zo belangrijk is als onderhoud in de achtertuin. Omdat jouw voortuin het visitekaartje van jouw huis is, is het misschien zelfs nog wel belangrijker. Tegels hebben immers niet zoveel aandacht nodig als een gazon. Heb je helemaal geen groene vingers? Kies dan voor onderhoudsvrije bloemen en planten en halfverharding van Nobre Cál.

Let op! 

Het kan helaas wel eens voorkomen dat iemand iets uit jouw voortuin meeneemt. Houd hier altijd rekening mee als je de voortuin gaat inrichten en vormgeven. Vooral bloempotten en losse tuinstoelen zijn vaak het doelwit voor diefstal, omdat het makkelijker te bereiken is dan een achtertuin. Maar ook de kleine accessoires voor in de tuin worden veel meegenomen door vandalen en dieven. Zet jouw decoratie dus goed vast of kies voor zware, grote objecten.

Misschien ook interessant: