5 Voordelen van een bouwkundige keuring

voordelen bouwkundige keuring

Heb jij een nieuwe woning op het oog? Of ben je zelfs al in onderhandeling? Dan is het vaak verstandig om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Een bouwkundige inspectie door een expert geeft je inzicht in de huidige staat van de woning, bovendien krijg je direct inzicht in de kosten die je op korte en lange termijn kunt verwachten. Zo voorkom je dat je na aankoop van de woning voor verassingen komt te staan. Een bouwkundige keuring laten uitvoeren door experts levert je diverse voordelen op. De belangrijkste vijf voordelen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet.

Voordeel 1. Weet wat je koopt

Misschien wel het grootste voordeel van een bouwkundige keuring is dat je precies weet wat je koopt. Door de woning van A tot Z te laten inspecteren door een expert verklein je de kans op verborgen gebreken en andere vervelende verassingen. Op basis van de bevindingen tijdens de inspectie wordt er door de expert een uitgebreid bouwkundig rapport opgesteld, waarin jij alles vind over de onderhoudsstaat, verbeterkosten en toekomstige onderhoudskosten. Kortom, je weet precies wat je koopt.

Voordeel 2. Betere onderhandelingspositie

Het is mogelijk om voordat je een bod uitbrengt de bouwkundige inspectie uit te laten voeren. Wanneer je dit doet breng je jezelf in een betere onderhandelingspositie. Met een bouwkundig rapport op zak weet je namelijk alles over de staat van het huid en kun je een weloverwogen bod uitbrengen. Eventuele gebreken die aan het licht zijn gekomen kun je melden bij het uitbrengen van je bod.

Voordeel 3. Inzicht in de onderhoudsstaat

Niet alleen voor woning kopers is het laten uitvoeren van een bouwkundige keuring interessant. Ook voor VvE-beheerders geeft een bouwkundig rapport inzicht in de huidige staat van een pand of woning. Met deze kennis over de onderhoudsstaat is het gemakkelijker om een beleidsplan te schrijven. Het inzicht in onderhoudskosten op korte en lange termijn geeft ook kopers meer inzicht, waarop de begroting gebaseerd kan worden.

Voordeel 4. Meer vertrouwen

Een bouwkundige keuring biedt voordelen voor zowel kopers als verkopers. Zo heeft een koper inzicht in de onderhoudsstaat en weet hij zeker dat er geen kat in de zak gekocht wordt. Als verkoper kan je met een bouwkundig rapport vertrouwen wekken bij de koper. Eventueel kun je de koper wijzen op de mogelijkheden om de woning te verbeteren. Een bijkomstig voordeel is dat je met een bouwkundige keuring direct voldoet aan de wettelijke meldingsplicht.

Voordeel 5. Financieel overzicht

Hierboven hebben we als een benoemd dat een bouwkundige rapport inzicht geeft in de verbeter- en onderhoudskosten op korte en lange termijn. Doordat alle kosten in één overzicht zijn gezet geeft dit jouw als koper een goed financieel overzicht. Het rapport geeft inzage in de kosten die verbetering, onderhoud of een eventuele verbouwing met zich meebrengen. Zo kan je hier rekening mee houden bij de financiering van de woning.

Misschien ook interessant: