Advies voor akoestische efficiëntie in woonwijken

akoestische efficiëntie in woonwijken

Akoestische isolatie is geen criterium dat tegenwoordig bij de bouw van gebouwen serieus wordt genomen, ondanks het bestaan van akoestische normen die de geluidskwaliteit voor bepaalde soorten omgevingen en hun externe en interne omstandigheden voorschrijven.

De voortplanting van geluid kan plaatsvinden door de lucht (door de lucht) en door structurele middelen (vaste stoffen, zoals beton/metselwerk). Een invallende geluidsgolf die een scheidingselement, zoals een muur of vloer, bereikt, brengt dit element in trilling en draagt een deel van deze energie over naar de aangrenzende zijde, waardoor het voortplanting pad wordt gevormd.

De markt voor akoestische materialen begint aan belang te winnen onder invloed van de vraag van de bewoners naar meer omgeving comfort en privacy in hun huizen en bedrijven. Maak kennis met enkele producten die bijdragen tot de totstandbrenging van omgevingen die vrij zijn van de hinder van buitensporig lawaai.  In dit artikel geven wij akoestisch advies om storende geluiden in uw woonomgeving te verminderen.

Akoestische materialen

Het eerste akoestische advies is om te kijken naar akoestische materialen die in een woning of gebouw geplaatst kunnen worden. Deze hulpmiddelen hebben als eigenschap dat ze worden vervaardigd van materialen zoals glaswol, steenwol en zelfs gerecycleerd bandenrubber en hebben diverse toepassingen. Er zijn producten ontwikkeld voor dakbedekking, vloeren, plafonds en muren.

Op vloeren worden zij gebruikt om de doorgang van contactgeluiden te voorkomen (bij voorbeeld van treden met hoge hakken of het verslepen van meubilair) tussen de verdiepingen van wooneenheden, en zij moeten worden aangebracht tussen de vloerplaat en de ondervloer tijdens de bouw van het gebouw. Dit is de meest efficiënte oplossing voor de akoestische behandeling van contactgeluid voor vloeren.

Akoestisch advies voor panelen

Deze werken als akoestische absorbeerders, dempen geluidsgolven en verminderen hun weerkaatsing in de omgeving. Bij de samenstelling van de systemen worden verschillende materialen gebruikt: er zijn MDF-panelen (bekleed met hout), minerale vezels panelen (glaswol of steenwol) en synthetische vezels.

In residentiële projecten zijn zij aangewezen voor de akoestische behandeling van feest- en speelzalen. Een andere toepassing is in bioscopen, met als doel overmatige trillingen en demping van geluid te voorkomen. Op de markt zijn thans modellen verkrijgbaar met decoratieve coatings, die rechtstreeks aan de wanden of het plafond kunnen worden bevestigd, naast producten die in kits worden verkocht.

Gipsplaat

Samengesteld uit gipsplaat en een gegalvaniseerde stalen structuur, hebben de gipsplaatwanden, die de markt veroverd hebben door eigenschappen als lichtheid en zuinigheid, ook akoestische voordelen.

De prestaties zijn bevredigender wanneer het systeem een vulling van minerale wol (glas of steen) heeft: in dat geval bereikt de absorptie tussen 42 en 44 dB. Naast de bouw van binnenmuren kan gipsplaat in reeds bewoonde eenheden worden gebruikt als versterking in muren en plafonds van metselwerk, met als doel het externe lawaai te verminderen, vooral van naburige appartementen.

Bron: 123vrijwonen.nl

Misschien ook interessant: