Wat is de standaard hoogte van de toilet?

hoogte toilet

Ben je een nieuw toilet aan het installeren en vraag je je af wat de standaard hoogte is van een toiletpot? Wanneer je een nieuwe toiletpot aan het installeren bent is het van belang om te weten hoe hoog deze eigenlijk het zijn, zeker als je een zwevende toiletpot wilt installeren. Maar wat is eigenlijk de ideale hoogte voor een toilet?

De standaard hoogte van een toilet

In Nederland zijn de meeste toiletpotten 40 centimeter hoog vanaf de grond gemeten tot de bovenkant van de pot, zonder de hoogte van de bril. Dan komt de gemiddelde lengte uit op zo’n 43 centimeter. Als je een staande toiletpot koopt is de hoogte lastig aan te passen, maar als je een zwevend toilet gaat plaatsen dan kun je nog wat variëren met de hoogte.

De ideale hoogte van een toilet

Nu is de ideale hoogte per persoon verschillend. Als je wat langer bent is het logisch dat je eigenlijk liever wilt dat de toiletpot ook wat hoger is omdat je ander het idee hebt dat je met je knieën naast je oren zit. Maar verwar niet hoe je op een stoel zit met hoe je zit op een wc. Bij de ideale zithoogte zijn je knieën iets hoger dan je bovenbenen, je benen maken dus een kleinere hoek dan 90 graden. Deze houding is beter voor de stoelgang omdat je bekkenbodemspieren zich dan beter kunnen ontspannen.

Misschien ook interessant: