Vier mogelijkheden om je elektrische auto op te laden

elektrische auto opladen

Net zoals een traditioneel aangedreven auto niet zonder benzine kan rijden, zal een elektrisch voertuig dat ook niet doen als de batterijen of accu’s niet voldoende opgeladen zijn. Maar terwijl de meeste automobilisten enkel bij een tankstation kunnen tanken, hebben alle EV bezitters meerdere opties om de auto qua stroom aan te vullen. Het is hierbij echter belangrijk om te onthouden dat het beste moment om jouw elektrische auto op te laden uiteraard is wanneer jij deze niet gebruikt!

Thuis opladen

Een laadpaal voor thuis is de aller makkelijkste en goedkoopste manier om een ​​elektrische auto opgeladen te houden, tenminste als jij een toegang tot een garage of carport met een elektriciteitsvoorziening of laadpaal hebt. Alle EV’s worden standaard met hun eigen oplaadunits geleverd waarmee ze op een standaard 220 volt stopcontact aangesloten kunnen worden.

Deze manier van opladen wordt ook wel type 1 of level 1 opladen genoemd. Helaas kan het volledig opladen van een autobatterij zo acht uur of langer duren.

Het is echter veel beter om via een ​​elektricien een speciale 240 volt level 2 laadstation in jouw garage te laten installeren. Dit kost wel het een en ander, maar deze investering zorgt dan wel voor veel snellere oplaadtijden. Het duurt nu namelijk gemiddeld maar vier uur om de batterij van een EV volledig op te laden.

Via een openbare laadpaal opladen

Hoewel de openbare laadpalen nog steeds niet zo gangbaar als benzinepompen zijn, groeit het aantal openbare EV laadstations snel. Er zijn op dit moment meer dan 80.000 standaard openbare laadpalen in Nederland beschikbaar. Je vindt ze veelal in gebieden met een hogere concentratie EV’s. Ze worden meestal in flatgebouwen en openbare parkeergarages geïnstalleerd, of bij parkeerplaatsen voor winkels, bij dealers van nieuwe auto’s en soms zelfs op sommige straten in de grotere steden.

Sommige openbare laadstations zijn gratis, terwijl andere een abonnement vereisen. Als jij met een elektrische auto op een uitgebreide roadtrip gaat, dan kan het soms absoluut noodzakelijk zijn dat jij op basis van waar deze openbare laadstations zich bevinden je route plant. De meeste openbare opladers zijn level 2 laders.

Via een bedrijfs laadpaal opladen

Sommige bedrijven hebben opladers voor elektrische auto’s in hun garages en op hun parkeerplaatsen geïnstalleerd voor gebruik door hun werknemers. Dit zijn meestal level 2 opladers. Geen probleem aangezien een auto gedurende een werkdag van acht uur hier prima mee opgeladen kan worden.

Elders snelladen

Er bestaan ook speciale openbare level 3 oplaadpalen, die ook wel snellaad locaties genoemd worden. Dit is het snelste laadsysteem beschikbaar, aangezien de batterij van bepaalde EV’s dan meestal binnen slechts 30 minuten tot 80% van haar capaciteit opgeladen kan worden. Er zijn op dit ogenblik zo’n 2.000 snellaadstations in Nederland beschikbaar, onder meer bij sommige benzinepompen en grote wegrestaurants.

Je moet er echter rekening mee houden dat sommige level 3 opladers een ander type verbinding aansluiting gebruiken dan de type 1 en 2 connecties. Je zou dus mogelijk een specifieke adapter moeten gebruiken om de elektrische auto hierop aan te kunnen sluiten, mits jou EV met het level 3 laden compatibel is.

Misschien ook interessant: