De werking van zonnepanelen in drie stappen uitgelegd

werking van zonnepanelen

Zonne-energie, afkomstig van zonlicht, wordt beschouwd als groene energie, doordat de energie onuitputbaar is en het milieu niet vervuild. De zon schijnt in Nederland jaarlijks circa 1600 uur. Dagelijks zal deze hoeveelheid neerkomen op 4,38 uur per dag. Doordat het steeds zonniger wordt, kan zonne-energie erg aantrekkelijk zijn.

Zonne-energie kan door middel van zonnepanelen opgevangen worden en omgezet worden in bruikbare energie. Met de duurzame zonnepanelen draag je niet enkel een steentje bij aan het milieu, maar kun je op termijn ook geld verdienen! Deze win-winsituatie maakt zonne-energie nog aantrekkelijker! Benieuwd naar de werking van de panelen? Hieronder beschrijf ik de werking in drie stappen.

1. Zonlicht opvangen

Het proces begint uiteraard met het opvangen van het zonlicht. Om iedere dag zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, worden de panelen vrijwel altijd op het dak bevestigd. Het hoogste punt vangt immers ook vaak het meeste zonlicht. Daarbij worden de panelen ook gericht op het zuiden met een hoek van circa 36 graden. Op die manier blijkt de zonnepanelen installatie het meeste zonlicht op te kunnen vangen.

2. Omzetten naar elektriciteit

Het zonlicht dat, door de dag heen, is opgevangen, wordt gelijkstroom genoemd. Helaas is deze stroom nog niet direct bruikbaar in de woningen. Aan de hand van de geïnstalleerde omvormer is het mogelijk om de gelijkstroom om te laten zetten naar wisselstroom. Dit soort stroom is immers wel te gebruiken is de woningen.

Veel zonnepanelen zijn ook voorzien van accu’s. Hiermee wordt het mogelijk om de zonne-energie op te slaan. Gedurende minder zonrijke dagen of nachten zal het huishouden alsnog probleemloos duurzame energie kunnen gebruiken. Verder is het mogelijk om de opgeslagen energie op termijn te salderen.

3. Salderen

Indien er over een periode meer stroom gewekt wordt dan verbruikt, is het mogelijk om dit overschot te salderen. Hierbij zal het overschot worden teruggeleverd aan een energieleverancier. Het verschil tussen het verbruik en de teruglevering van een huishouden wordt salderen genoemd. Bij het terugleveren zal deze hoeveelheid energie van de totale energierekening worden afgetrokken. Indien er meer is opgewekt dan verbruikt, kan een huishouden zelfs geld ontvangen van een energieleverancier.

Misschien ook interessant: