De gevaren van vuile schoorstenen

De gevaren van vuile schoorstenen

Een schoorsteen van een woning een authentieke uitstraling geven. Toch kan een schoorsteen voor behoorlijke gevaren zorgen. Indien een schoorsteen achterstallig onderhoud vertoond, kan dit leiden tot een schoorsteenbrand.

Een schoorsteenbrand kan veel impact hebben op de gezondheid van de bewoners. Er komen immers giftige stoffen vrij. Een schoorsteenbrand kan gemakkelijk voorkomen worden. Benieuwd hoe dit mogelijk is? Lees snel verder.

Definitie van een schoorsteenbrand

Gedurende het stoken van het hout zullen er onverbrande deeltjes vrijkomen die via het rookkanaal worden vervoerd. De deeltjes kunnen zich echter aan de wand van het kanaal hechten, waardoor er een teerachtige, brandbare laag ontstaat; creosoot. Zodra de temperatuur zal stijgen tot 500 graden Celsius kan deze teerachtige laag branden. Deze situatie zal leiden tot een schoorsteenbrand. Daarbij is het ook mogelijk dat de bewoners een koolmonoxidevergiftiging oplopen. Zodra de laag creosoot groeit, kan de schoorsteen verstoppen en zullen de rookgassen terug de kamer in slaan.

Oorzaken van de brand

Indien de kachel dermate veel gesmoord / getemperd wordt, zal de verbranding onvolledig zijn, waardoor er meer onverbrande deeltjes zich aan de wand zullen hechten. De kans op een schoorsteenbrand zal hierdoor merkbaar toenemen. Deze situatie is eenvoudig te voorkomen door de schoorsteen tijdig te vegen, zodat de creosoot geen kans krijgt om een laag te vormen

Onderhoud van het schoorsteenkanaal

Om een schoon schoorsteenkanaal te realiseren, zullen de bewoners veilig kunnen stoken. Om een koolmonoxidevergiftiging of beschadiging aan de woning te voorkomen, is het raadzaam om de schoorsteen regelmatig te laten vegen. Door een schoorsteenveegbedrijf in te huren, zult u verzekerd zijn van een succesvolle beurt. Een schoorsteenveger weer immers direct wat er moet gebeuren.

Misschien ook interessant: