Gevolgen van hard water

Gevolgen van hard water

Het gebruiken van hard water kan een negatieve impact hebben op allerlei verschillende dingen. In deze blog willen we daar wat meer informatie over geven. We beginnen met uitleggen wat hard water inhoudt en waar het zich bevindt. Vervolgens gaan we kijken naar de gevolgen en uiteindelijk komen we met een oplossing voor hard water.

Wat is hard water?

Hard water is water dat bestaat uit veel calcium en magnesium. Deze twee stoffen samen zorgen voor kalk. Het kalk dat zich in hard water bevindt is afkomstig van uit de bodem, diep in de grond ligt kalk namelijk in allerlei lagen opgeslagen. Wanneer het vervolgens regent zakt dit water weg in de bodem waardoor kalk steeds beetje bij beetje de mogelijkheid krijgt om op te lossen in het water. Het weggezakte water wordt naar verloop van tijd weer naar boven gepompt, alleen hier is dus de opgeloste kalk in gaan zitten. Het is per gebied verschillend hoe hoog de waterhardheid is, dit omdat niet overal in de grond evenveel kalk is opgeslagen. 

Gevolgen van hard water

Een van de grootste nadelen van een grote waterhardheid is de hardnekkige kalkaanslag. Wanneer je water namelijk gaat verwarmen blijven er kalkresten achter welke lastig te verwijderen zijn. Huishoudelijke apparaten zoals een waterkoker en wasmachine zullen hier ook veel last van hebben, hierdoor slijten ze sneller. Daarnaast heb je ook meer detergenten nodig waardoor je meer geld kwijt bent. Ook op je gezondheid heeft dit een negatieve invloed, zo zorgt het voor een drogere huid. Dit komt door de hoge concentratie van mineralen in het water welke huidirritaties veroorzaken. 

Oplossing voor hard water

Zelf aan de slag gaan om je water te ontharden is een flinke klus. Er bestaat een veel eenvoudigere oplossing, namelijk een waterontharder. Dit is een apparaat dat je aansluit op je waterleiding wat kalkophopingen voorkomt in je leidingen en dus ook je huishoudelijke apparaten. Kijk hier eens voor waterontharder prijzen.

Misschien ook interessant: