Groepenkast uitbreiden: dit moet je weten

Groepenkast uitbreiden

Wil jij graag je groepenkast uitbreiden, dan is het goed om te bepalen of dit allereerst ook daadwerkelijk noodzakelijk is en vervolgens wat je hiervoor exact nodig hebt. De keuze om een groepenkast uit te breiden is vaak na aanleiding van bijvoorbeeld een uitbreiding qua elektrische apparatuur. Dit zal niet gaan om een extra waterkoker, maar dan hebben we het over serieuze uitbreiding. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld een kookeiland met inductie of een jacuzzi in de tuin. Doordat er dusdanig veel extra stroom wordt gevraagd, kan de huidige groepenkast die niet meer bolwerken. Om je groepenkast uit te breiden, is het goed om te letten op de volgende zaken.

Een extra groep installeren

Het installeren van een extra groep in de meterkast is niet iets wat zomaar even gedaan kan worden. Wanneer we namelijk gaan kijken naar een reguliere groepenkast, dan zien we dat deze een maximale capaciteit heeft van zo’n 16 ampère. Dit wil ook wel zeggen, dat er een maximaal 3600 watt kan worden verdragen. Dit is ter beveiliging van eventuele kortsluiting of overbelasting van deze groep. Het is dus van belang dat er gezorgd wordt voor de juiste verdeling, zodat de kast het allemaal op de juiste manier kan verwerken. Dit is daarom dus ook de reden waarom er in een huis allemaal verschillende groepen zijn. Wat je daarom dus ook vaak ziet, is dat de wasmachine en droger beide op een andere groep zijn aangesloten. Zo kun je ze probleemloos tegelijk laten draaien.

Het uitbreiden zelf

Het uitbreiden van je meterkast met een extra groep heeft vaak nogal wat voeten in aarde. niet voor de ervaren jongens van Yes Elektricien. Het is daarom dus ook verstandig om een dergelijke actie te allen tijde te laten uitvoeren door een vakman. Zo weet je namelijk zeker dat alles op de juiste manier gebeurt en hoef jij je geen zorgen te maken over het feit of er eventueel iets verkeerd is aangesloten. Zo mag je er dus vanuit gaan, dat wanneer jij een extra groepenkast laat aansluiten door een vakman, dit gebeurt zoals het hoort. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen veiligheid, maar ook voor eventuele claims bij de verzekering mocht dit noodzakelijk zijn.

Misschien ook interessant: