Zonnepanelen nemen

Zonnepanelen nemen

Onze aarde warmt op, daar zijn alle wetenschappers het over eens. Dat dit door toe doen van de mens is is iets waar de meeste wetenschappers het ook over eens zijn. De mens veroorzaakt namelijk sinds de industriële revolutie een versterkt broeikaseffect. Doordat we als mensen allemaal fossiele brandstoffen verbranden, zorgen we ervoor dat er meer broeikasgassen in de atmosfeer komen, met als gevolg dat de atmosfeer meer warmte vasthoudt en daardoor dus de aarde opwarmt. Om deze opwarming tegen te gaan is het goed om al mensheid na te denken over manieren van energie opwekken zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Zonnepanelen

Een hele goede optie hiervoor is het gebruik van zonnepanelen. Zonnepanelen plaatsen kan helpen om een deel van de stroom voorziening verzorgt te laten worden door een bron die geen gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Zonnepanelen zorgen er namelijk voor dat de energie uit fotonen, licht deeltjes dus, wordt omgezet in elektriciteit. Bij dat proces komen geen extra stoffen vrij en op die manier wordt er dus energie opgewekt zonder dat daarbij broeikas gassen ontstaan. Dit is dus een schone en geheel klimaat neutrale manier van energie opwekken.

Nadelen van zonnepanelen

Hoewel dit allemaal erg mooi is en zonnepanelen zeker wel een goede optie zijn om het klimaat vooruit te helpen, zitten er wel bepaalde nadelen aan. De meest voor de hand liggende is misschien wel dat ze niets opwekken als de zon niet schijnt, of als het erg bewolkt is. Daardoor is het moeilijk om je hele stroom net stabiel aan te sluiten op zonnepanelen. Je zult immers altijd een backup plan moeten behouden voor als de opbrengst van je zonnepanelen wat tegenvalt. Een probleem dat recenter de kop opsteekt is dat zonnepanelen aansluiten ertoe leidt dat ons stroomnet overbelast raakt. Door de grote hoeveelheid huishoudens met zonnepanelen raakt het net overbelast op zonnige dagen, doordat er te veel stroom op komt te staan. De kabels die liggen in wijken kunnen dit vaak niet aan en dit aanpassen is een proces dat vele jaren kan gaan duren en erg veel geld kan kosten.

Alternatieven

Hoewel zon een erg mooi deel kan zijn van de oplossing voor het probleem, is het belangrijk om ook alternatieven achter de hand te houden. Zo kan een optie zijn om kolen centrales in te zetten, maar dan los je het probleem niet op. Een andere optie is het gebruik van kernenergie of kernfusie in de toekomst.

Misschien ook interessant: