De handzaag werkt nog als vanouds

handzaag

Een handzaag, we kennen hem allemaal wel. Tegenwoordig zou je bijna denken dat de handzaag overbodig is geworden, maar niets is minder waar. De handzaag wordt nog heel veel gebruikt. De handzaag werkt altijd zoals vanouds. Maar wat is een handzaag dan precies en hoe kun je een handzaag dan het best gebruiken? Wat zijn de voordelen van het gebruiken van een handzaag?

Wat is een handzaag?

Als het gaat om een handzaag dan wordt over het algemeen de timmermanszaag bedoeld. De handzaag is te koop in verschillende maten. De lengtes van de handzaag variƫren tussen de 35 centimeter en 60 centimeter.

Ook de vorm en de zetting van de tanden kunnen verschillend zijn bij de handzaag. Met een moderne handzaag kun je probleemloos zagen. Zelfs in de lengterichting van de houtnerf of dwars. De tanden kunnen verschillen van fijn tot grof.

Tegenwoordig kan er voorkomen worden dat de zaagtanden geslepen moeten worden. Dat komt doordat de zaag met geharde tanden gemaakt wordt. Hierdoor is de handzaag tegenwoordig ook veel meer geschikt ook voor het zagen van harde houtsoorten, sommige plaatmaterialen of kunststof materialen.

Handzagen hadden vroeger een handvat van hout. Tegenwoordig zie je steeds meer dat de moderne handvatten van kunststof zijn gemaakt. Dit handvat kun je gebruiken om hoeken van 45 graden of 90 graden mee te tekenen. De verschillen van kwaliteit kun je alleen al herkennen aan de prijs die je betaalt.

Hoe gebruik je een handzaag?

Wanneer je de handzaag gebruikt moet je er op letten dat je de wijsvinger langs het zaagblad hebt liggen. Op die manier heb je de zaag een beetje beter onder controle. Zorg ervoor dat je de hele bladlengte gebruikt. Zet alleen een klein beetje druk als je de neergaande beweging maakt.

Als je een zaagsnede maakt dan moet je dit altijd doen aan de afvalzijde van de lijn waar je gaat zagen. Wanneer je op de lijn zou zagen worden de afmetingen van het hout wat je gebruikt, wordt het eindresultaat een beetje te krap en valt er niets meer bij te schaven.

Zet het hout goed vast voordat je begint te zagen. Daarmee voorkom je dat het stuk hout kan gaan schuiven tijdens het zagen waardoor je dan weer scheef zou kunnen zagen. Hiermee maak je het zagen een flink stuk makkelijker voor jezelf. Je zult ook merken dat je veel sneller klaar zal zijn met het zaagwerk.

Tip: Zaagbladenxl.nl

Misschien ook interessant: