Hoe kies ik het juiste matras?

juiste matras

Een matras van 10 jaar oud is in zijn levensduur in aanraking gekomen met maar liefst 1800 liter zweet… Wat denk je; is het al tijd voor een nieuw matras? Bekijk je van tevoren dan even de beste matras reviews? En lees ook vooral dit artikel, zo verzeker je jezelf van een goede keuze en het beste matras.

Comfort

Zo’n 33% van alle Nederlanders heeft moeite om in slaap te komen en hoe comfortabel je matras ligt heeft hier grote invloed op. Als er over het comfort van een matras wordt gesproken, gaat het over de hardheid. Bij een te hard matras worden de drukpunten in je lichaam dusdanig belast dat je veel beweegt in je slaap, met onrustige slaap ten gevolg. Hoe hard jouw ideale matras is, is afhankelijk van een aantal factoren. Bijvoorbeeld je postuur en gewicht; waar mensen tussen de 60 en 100 kilogram een medium matras wordt aangeraden, moet je boven dat gewicht wel echt aan een ‘hard’ matras denken. Ook de positie waarin je slaapt is van belang. Zo heeft een ‘buikslaper’ doorgaans een harder matras nodig dan iemand die op de rug slaapt.

Ondersteuning

Een comfortabel bed is belangrijk, maar nog belangrijker is het dat je nieuwe matras een goede ondersteuning biedt. Dat is ook precies de reden dat de buikslaper uit de vorige alinea een harder matras nodig heeft dan een rugslaper: betere ondersteuning. Een buikslaper op een te zacht matras krijgt rugklachten na verloop van tijd, maar ook als je op je zij of op je rug slaapt moet je hier goed rekening mee houden. Wat voor matras je ook kiest, zorg er altijd voor dat er tijdens je slaap genoeg steun wordt geboden aan elk punt van je lichaam. Zo slaap je comfortabel, ondersteund en blijf je klachtenvrij.

Proefslapen

Veel bedrijven bieden je de mogelijkheid om je nieuwe matras een tijdje op proef te nemen. Maak hier gebruik van. Stel dat je je matras hebt uitgezocht op een maandagmiddag, na een ochtend werken. Je bent moe en de kans is groot dat elk matras lekker ligt. Door te proefslapen merk je of een matras echt bij je past. Twijfel je? Aarzel vooral niet om ‘m terug te brengen en een andere uit te zoeken.

Misschien ook interessant: