Klassieke deurknoppen in huis

Klassieke deurknoppen in huis

Wanneer je deurknoppen voor uw oude huis probeert te selecteren, kunnen de opties – zowel antiek als reproductie – vrijwel eindeloos lijken. Maar breng een paar middagen door met browsen op internet of door uw plaatselijke bergingswinkel, en je zult waarschijnlijk merken dat dezelfde soorten knoppen steeds weer verschijnen.

Zoals de meeste items die de tand des tijds hebben doorstaan, zijn bepaalde deurknopstijlen boven de rest uit gestegen om definitieve klassiekers te worden. Als je een huis restaureert dat tussen het midden van de 18e en het midden van de 20e eeuw is gebouwd, kun je niet fout gaan met een van de onderstaande knoppen. In dit artikel geven je inspiratie voor de aanschaf van mooie klassieke deurknoppen.

Messing
Terwijl de deuren in de vroegste Nederlandse huizen duimvergrendelingen hadden in plaats van knoppen, verschenen in de jaren 1700 eenvoudige koperen deurknoppen in luxe huizen. Hoewel ze nooit helemaal uit de mode raakten, nam de populariteit van koperen deurknoppen een beetje af in het Victoriaanse tijdperk, toen talloze andere stijlen de aandacht van huiseigenaren trokken. Met extra decoratie, waaronder gegoten en kralenranden, maakte de stijl een grote comeback tijdens de koloniale opwekking. Als je je zorgen maakt dat heldere, glanzende koperen knoppen de show stelen, zoek dan naar antieke versies, die over het algemeen een milder patina hebben.

Wit porselein

Toen Nederlandse aardewerkbedrijven halverwege de 19e eeuw begonnen met het maken van witte porseleinen deurknoppen op basis van Europese voorbeelden, nam de stijl een hoge vlucht en bleef in de mode gedurende het eerste deel van de 20e eeuw. Porseleinen knoppen waren te vinden in verschillende huisstijlen, waaronder Italianates, Greek Revivals, vroege Victorianen en bungalows. Op veel antieke versies zul je een web van haarscheurtjes (“crazing” genaamd) op het oppervlak opmerken; haarscheuren was een neveneffect van de fabricage en is slechts een patina, geen beschadiging. Combineer knoppen van wit porselein met zwarte velgvergrendelingen voor de meest nauwkeurige look.

Bruin mineraal

Een neef van de witte porseleinen knop, bruine minerale knoppen worden gewaardeerd om hun swirly, bijna marmerachtige oppervlak, dat is gemaakt door twee kleuren klei te mengen. Ze worden gewoonlijk “Bennington-knoppen” genoemd, naar de pottenbakkerijen in Vermont die de trend hebben helpen populair maken. De populariteit van bruine mineraalknoppen was van relatief korte duur – ongeveer vanaf het midden van de 19e eeuw tot het begin van de eeuw – en ze waren het meest in trek bij eigenaren van huizen uit de Griekse Revival.

Geslepen glas

Een andere eeuwige favoriet die stijlen en eeuwen overspant: knoppen van geslepen glas die in het begin van de 19e eeuw zijn overgegaan van luxe huizen naar alledaagse. Ze waren er in verschillende vormen en kleuren, maar de knop van gefacetteerd helder glas is ongetwijfeld de meest duurzame vorm van de stijl, die tegenwoordig algemeen verkrijgbaar is in zowel antieke als reproductievormen. Eigenaren van Italiaanse huizen waren vooral dol op knoppen van geslepen glas; Huiseigenaren uit het begin van de 20e eeuw vertrouwden er ook op om hun koloniale opwekkingen, bungalows en Foursquares aan te kleden.

Misschien ook interessant: