Slaap is voor iedereen erg belangrijk en kan worden gezien als de toestand waarin je lichaam en geest elke dag opnieuw tot rust komen doordat spieren de tijd hebben om zich te ontspannen. Zelfs als je voor een langere periode probeert wakker te blijven zal je lichaam ervoor zorgen dat je vroeg of laat toch in slaap valt. Maar waarom is slapen nou echt zo belangrijk? In dit artikelen leggen wij je het uit.
Als je goed slaapt eet je overdag minder calorieën
Uit onderzoek is gebleken dat je een grotere eetlust hebt wanneer je minder slaapt dan dat nodig is. Hierdoor ga je overdag meer eten waardoor je een hoger aantal calorieën binnen krijgt. Dit kan worden verklaard door het feit dat slaaptekort de balans in je eetlust verstoort waardoor je hier minder controle over kunt uitoefenen. Het hormoon dat de eetlust stimuleert, Ghrelin, is namelijk verhoogd terwijl het hormoon dat de eetlust vermindert, Leptine, juist wordt verlaagd. Aangeraden wordt dus om voldoende te slapen in een optimale omgeving met een goed bed of boxspring, zodat je de controle over je eetlust kunt behouden.
Een goede nachtrust verhoogt je concentratie
Slaap heeft alles te maken met de werking van onze hersenen. Zo beïnvloedt het onder andere ons cognitieve vermogen, productiviteit en onze concentratie. Weinig slaap heeft hier een negatieve invloed op terwijl voldoende slaap het probleemoplossende vermogen en geheugen verbetert. Door te focussen op het hebben van een goede nachtrust kun je er dus voor zorgen dat je lekkerder in je vel zit en dat je meer uit je dag kunt halen.
Het verminderd het risico op hart- en vaatziekte
Een slechte kwaliteit of een korte duur van de slaapcyclus brengt vervelende risico’s met zich mee. Zo wordt een slechte nachtrust als een van de oorzaken gezien van het krijgen van hart- en vaatziekte. Ook kan het van invloed zijn op obesitas en alzheimer. Een goede nachtrust is dus een erg belangrijke pijler van onze gezondheid en moet vooral serieus worden genomen.
Het heeft invloed op je mentale gezondheid
Een minder goede mentale gezondheid heeft een sterke correlatie met een slechte slaapkwaliteit. Dit is al te merken na slechts een nacht slecht slapen. Je hebt dan minder energie, bent chagrijnig en zit minder lekker in je vel. Ook op de lange termijn lijken een verslechterde slaapcyclus en een verminderde geestelijke gezondheid met elkaar te maken te hebben. Het wordt geschat dat meer dan 80% van de mensen met depressie aangeven ook slecht te slapen. Het hebben van een goede nachtrust heeft dus niet alleen invloed op de fysieke gezondheid maar ook op de mentale gezondheid.
De boodschap lijkt zo heel duidelijk. Een goede nachtrust is van zeer groot belang voor zowel een goede lichamelijke- als geestelijke gezondheid en moet erg serieus genomen worden. Probeer daarom elke nacht opnieuw voldoende rust te pakken.