Wat is een cartridge?

cartridge

Het woord cartridge ken je natuurlijk wel, toch heeft dit woord verschillende definities. Toch staat dit woord eigenlijk voor één en hetzelfde ding. Het is namelijk vaak een omhulsel van iets, zo gebruiken we de term cartridge wanneer we bijvoorbeeld spreken over munitie welke gebruikt wordt in vuurwapens maar ook wanneer we het hebben over cassettes. Ook het omhulsel van een grafische kaart noemen we een cartridge. Nu begrijpen we dat de bovengenoemde voorbeelden wellicht niet direct bij je naar boven kwamen. Veel mensen kennen de term in combinatie met de welbekende printer. Want ook die apparaten maken gebruik van cartridges, inktcartridges wel te verstaan.

Hoe werkt een inkt- cartridge?

De cartridge welke we gebruiken in onze printers bevatten geen buskruit of een moederbord maar printerinkt. Deze inkt spuit middels de printkop de juiste hoeveelheid inkt. Hoe? Door een klein sponsje dat zich vult met inkt die vervolgens door een reeks elektroshocks kleine hoeveelheden inkt via het spuikanaal en door het printkop de gewenste hoeveelheid inkt op het papier achterlaat. Op deze manier kan je printer verschillende patronen, strepen en letters vormen zoals jij ze op de PC hebt ingevoerd.

Wat doe je met lege cartridges?

Lege inktcartridges kun je natuurlijk inleveren op verschillende locaties in Nederland.

Maar wat gebeurt er met deze lege cartridges? Nou dat hebben we ook even voor je uitgezocht. De lege cartridges worden grondig geïnspecteerd en vervolgens getest op mankementen. Is de lege cartridge in een behoorlijke staat? Dan wordt deze in veel gevallen opnieuw gevuld met printerinkt en geeft de fabrikant de cartridge een 2e leven! Dit process noemen we refilling.

Waar worden cartridges gevuld?

Dit gebeurd overal. Sterker nog, je kunt ook zelf je cartridges navullen. Toch is dit niet het meest verstandige idee, de kans dat je de verkeerde inkt samenstelling in een cartridge plaats is namelijk groot. Iedere printer heeft namelijk een uniek inkt distributie systeem. Hierdoor kan het voorkomen dat de inkt in de nagevulde cartridge te dik of juist te dun is voor de printkop van de desbetreffende cartridge. Het aanschaffen van huismerk cartridges van een erkende leverancier is namelijk altijd een veilige keus.

Misschien ook interessant: