Zo kies je het juiste behang voor jouw kamer

juiste behang

Behangen is een populaire methode om je woon- of slaapkamer een leuke uitstraling te geven. Door bijvoorbeeld één muur te voorzien van een kleurrijk patroontje krijgt je huis al meteen een nieuwe uitstraling. Maar er zijn zoveel leuke soorten behang dat het soms moeilijk kiezen is. Met deze tips kun je je zoekrichting al een beetje afstemmen op wat past bij de kamer die je gaat behangen.

Drukke prints of effen?

Ze zien er zo leuk uit, die jungle- en bloemenprints. Maar denk er goed over na of dit de juiste toevoeging is voor jouw kamer. Staat de kamer al vrij vol met meubels en accessoires en is het er al snel drukker, bijvoorbeeld met spelende kinderen? Dan kan een behang met drukke print al snel een chaotisch gevoel geven. Hier kun je beter voor een eenvoudig behang kiezen. Bij een minimalistische inrichting kun je juist wel extra sfeer toevoegen met een toffe print. Kijk dus altijd goed of je interieur in balans blijft bij het toevoegen van een behang.

Donker of licht?

Een donkere kleur op je muur zorgt voor een warme en chique uitstraling. Maar donker behang, en ook hele felle kleuren, zorgen ervoor dat een ruimte kleiner lijkt. Valt er veel natuurlijk licht in de kamer, dan kan een donker behang geen kwaad. Het staat ook goed bij veel lichte meubels. Maar wil je een ruimte juist wat groter laten lijken, kies dan voor een lichte kleur behang.

Strepen?

Wanneer je kamer een laag plafond heeft kun je met verticale strepen de ruimte hoger laten lijken. Maar de muren lijken dan wel iets smaller. Met horizontale strepen laat je de ruimte breder lijken, maar wel weer lager. Diagonale lijnen op je behang laten een kamer kleiner lijken. Dit zijn een aantal punten om rekening mee te houden om te voorkomen dat je een nog krapper gevoel creëert wanneer je al een wat kleinere kamer hebt.

Zelf behangen of laten behangen?

Het ideale behang uitzoeken was al een hele klus. Als je eenmaal jouw favoriete behang gevonden hebt dat perfect in jouw kamer past, dan begint de volgende stap: het behangen zelf. Ook een flinke klus! Behangen is niet iets wat je wekelijks doet. Dus voordat je de handigheid gevonden hebt ben je waarschijnlijk al bij de laatste baan en heel wat bloed, zweet en tranen verder. Om direct een eindresultaat te behalen waar je helemaal tevreden mee bent kun je er ook voor kiezen om te laten behangen. Een ervaren behanger kan meteen de goede lijm voor jouw gekozen type behang meenemen en plakt het behang binnen een mum van tijd loodrecht op je muur.

Misschien ook interessant: