3 tips voor een opgeruimd huis

tips voor een opgeruimd huis

Ben je het zat om thuis te komen in een rommelig, ongeorganiseerd huis? Als je manieren zoekt om je huis opgeruimd te houden, zijn hier drie tips die kunnen helpen. Ten eerste, stel een dagelijkse routine vast en houd je daaraan. Dit zal je helpen om bij de les te blijven, zodat je huis niet te rommelig wordt. Ten tweede, zorg ervoor dat iedereen in het gezin meehelpt. Wijs taken toe of maak een takenlijst, zodat iedereen weet wat er gedaan moet worden. En tenslotte, wees bereid sommige dingen los te laten. Je hoeft niet alles wat je bezit te houden – soms is het goed om dingen weg te doen die je niet meer gebruikt.  Vind je dit lastig en heb je hulp bij opruimen nodig? Volg deze tips en je zult snel een opgeruimd, goed georganiseerd huis hebben waar je met plezier tijd in kunt doorbrengen.

Plan elke dag wat “mij”-tijd in om je persoonlijke ruimte op te ruimen

Waar je ook woont, een schone persoonlijke ruimte kan het verschil maken in je dagelijkse mentaliteit. Elke dag slechts vijf minuten “ik”-tijd besteden aan het opruimen van je kamer of werkruimte kan positieve effecten hebben, zoals een betere concentratie en meer motivatie om georganiseerd te blijven. Het is bewezen dat het regelmatig terugleggen van spullen op hun plaats, het opmaken van het bed, of zelfs het opruimen van rommel leidt tot een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid doordat de omgeving wordt opgeruimd en je de controle krijgt over je eigen omgeving. Door ervoor te zorgen dat je elke dag deze “ik”-tijd inplant, blijf je productief en krijg je een gevoel van voldoening door het creëren van een nette en rustgevende sfeer – iets wat iedereen verdient.

Leg dingen weg zodra je ze niet meer gebruikt hebt

Hoe verleidelijk het ook is om de rommel die je hebt gemaakt gewoon te negeren, dingen opbergen zodra je ermee klaar bent kan op de lange termijn tijd en stress besparen. Het voorkomt het probleem van het niet kunnen vinden van dingen in een rommelige puinhoop, en het zorgt ervoor dat rondslingerende spullen die er niet horen niet vergeten worden. Door proactief te zijn en de ruimte te organiseren naarmate die gebruikt wordt in plaats van later in grote hoeveelheden op te ruimen, kunnen we desorganisatie en chaos minimaliseren wanneer ons leven onvermijdelijk druk wordt. Door slechts een paar seconden de tijd te nemen om na elke activiteit op te ruimen, zorg je ervoor dat je huis, werkruimte of leefruimte de hele dag rustgevend en ordelijk is.

Stel een wekelijks schoonmaakschema op en houd je eraan

Het is gemakkelijk om vast te lopen in een gewoonte om je huis te verwaarlozen – totdat de rommel zich heeft opgestapeld en je je overweldigd voelt. Om dit te voorkomen kun je een wekelijks schoonmaakschema opstellen en je daaraan houden. Het hoeft niet overdreven gedetailleerd te zijn – kies gewoon een paar taken die je huis toonbaar houden en zorg ervoor dat ze elke week gedaan worden, zoals de vloeren stofzuigen, oppervlakken afstoffen en deurknoppen en lichtschakelaars schoonvegen. Met wat bewuste planning wordt het regelmatig verzorgen van je huis een tweede natuur, zodat je je kunt richten op de leukere aspecten van het leven. Heb je hulp nodig bij het maken van een plan dan kan je een professional organizer inschakelen. 

Een opgeruimd huis kan leiden tot een kalme geest. Als je stress in je leven wilt verminderen en een rustiger bestaan wilt leiden, probeer dan deze drie tips te volgen. Plan elke dag wat “ik”-tijd in, berg dingen op zodra je ze niet meer gebruikt, en stel een wekelijks schoonmaakschema op (en houd je eraan). Geloof ons – je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!

Misschien ook interessant: