Zo haal je het meeste uit een kleine tuin

kleine tuin

Ook een kleine tuin kan je groot plezier geven. Er valt namelijk meer uit je kleine tuin te halen dan je denkt. In dit artikel geven we je een aantal tips hoe je het maximale uit een tuin met een minimaal oppervlak kunt halen.

1. Alles handig opgeborgen in een kleine schuur

Losliggend tuingereedschap en potjes en zakken aarde maken de tuin rommelig waardoor de tuin kleiner lijkt. Maar vaak heeft een kleine tuin helemaal geen schuur of alleen een hele kleine schuur om spullen op te bergen. Heb je geen schuur dan kun je een kleine tuinkast kopen of maken om al het tuingereedschap uit het zicht en droog op te bergen. Gebruik bijvoorbeeld handige opbergboxen om kleine tuinspulletjes in te bewaren zodat ze goed droog blijven. De opbergboxen kun je daarna makkelijk op elkaar stapelen waardoor je meer kwijt kunt in je kleine schuur of tuinkast.

2. Een moestuin op een vierkante meter

Je komt ze tegenwoordig in bijna elk tuincentrum tegen, de bakken voor een vierkante metertuin. Ook als je niet exact een meter bij een meter grond ruimte hebt kun je in een kleine tuin redelijk wat moestuin planten kwijt. Door slim verschillende plantensoorten bij elkaar te planten kun je ruimte besparen. Plant bijvoorbeeld maïs samen met bonen. De bonen kunnen de maïs gebruiken om omhoog te klimmen waardoor je geen extra ruimte nodig hebt voor stutten. Bij biologische zaden winkels in de buurt kun je voor verschillende groente de zaden voor in je moestuin halen.

3. Planten in potten

Kleine stadstuinen zijn vaak te klein om planten in de volle grond te planten. Gebruik dan planten in potten om een groene oase te creëren. Zet grotere planten in grote potten verder naar achter en de kleinere planten vooraan. Heb je een muur, timmer daar dan een paar planken tegenaan waar je potten op kunt zetten of sla een paar haken in de muur waar je potten aan kunt ophangen.

4. Laat je tuin groter lijken

Door optische illusies kun je je kleine tuin veel groter laten lijken. Plant bijvoorbeeld een boom of een flinke heester in je tuin die je combineert met mooie donkergroene grondbedekkers. Daardoor lijkt je tuin groter. En als je achterin de tuin donkere planten plant en voorin hele kleurige lichte planten dan lijkt je tuin veel dieper te zijn.

5. Een ruimtelijke tuinafscheiding

Een tuinafscheiding geeft je privacy zodat je geen last hebt van de buren. In een kleine tuin kan een hoge en dichte tuinafscheiding echter je tuin donker maken en een beklemd gevoel geven. Kies daarom voor een tuinafscheiding die niet helemaal hermetisch afgesloten is maar toch nog wat licht doorlaat, zoals op Fixpedia. Een ander idee is om de tuinafscheiding te laten begroeien met planten die lichte bloemen dragen waardoor de afscheiding minder massief lijkt.

Misschien ook interessant: