De voordelen van een lichtplan bij nieuwe verlichting

lichtplan

Wil je nieuwe verlichting aanleggen? Ben je een nieuw huis aan het bouwen, wil je lichtpunten verplaatsen of toevoegen of is er een verbouwing gaande?

Het meest vanzelfsprekende moment voor het aanleggen van nieuwe verlichting is tijdens het bouwproces of bij een verbouwing. Dan is nog niet alles afgesloten en kunnen draden en buizen probleemloos worden weggewerkt. Met een lichtplan weet je van te voren precies waar alle contactdozen en lichtpunten moeten komen. Wel zo handig voor de elektricien die de verlichting aanlegt.

Aanpassingen op een ander ogenblik laten doorvoeren kan natuurlijk ook. Misschien zitten er lichtpunten op de verkeerde plek, wil je er nog enkele toevoegen of is het aantal contactdozen te gering. Maar jouw netwerk zou ook hopeloos verouderd kunnen zijn of wellicht wil je verduurzamen met LED verlichting. Dat kan allemaal.

Wat is een lichtplan?

Een lichtplan is het plan waarin heel nauwgezet is opgetekend waar de contactdozen, lichtpunten en schakelaars moeten komen. Het is een gemakkelijk hulpmiddel bij het inrichten van nieuwe huizen en nieuwe vertrekken. En het lichtplan kan volkomen naar wens worden opgetekend.

Met een lichtplan kun je van te voren een goede inschatting maken welke plekken van het vertrek verlicht worden en of er voldoende lichtpunten zijn. Het kan bovendien voor elke ruimte op maat worden uitgewerkt. Jouw wensen zullen immers verschillen voor bijvoorbeeld jouw kantoorruimte en de keuken. 

Tuinverlichting lichtplan

Naast binnenverlichting kun je ook nieuwe buitenverlichting en nieuwe tuinverlichting laten aanleggen. Goed geplaatste tuinverlichting kan bijzonder sfeerverhogend zijn. Zo kun je de pronkstukken in jouw tuin of de gevel fraai uitlichten of inbraakwerende spots met bewegingsmelders laten plaatsen. Een hovenier kan je hierin ook nog adviseren.

Het buitenshuis aanbrengen van nieuwe contactpunten heeft ook nog een bijkomend voordeel. Normaal gesproken loop je waarschijnlijk te stoeien met verlengsnoeren op het moment dat je buiten elektriciteit wilt gebruiken. Dat hoeft dan niet meer. Wel zo gemoedelijk op die zwoele zomeravonden mocht je een muziekinstallatie of een kacheltje mee het terras op willen nemen.

Misschien ook interessant: