Dakpannen vervangen: wanneer is dat nodig?

Dakpannen vervangen

Het dak van je huis heeft een enorm belangrijke functie, namelijk: het dak zorgt ervoor dat je droog en warm in je huis kunt zitten. Daardoor is het ook zo dat het dak van je huis je interieur beschermt. Hierom is het belangrijk om geen schade aan je dak te hebben. Dat kan namelijk vervelende gevolgen hebben, zoals lekkage. Heb je schade aan je dak of dakpannen? Vervang deze dan! In deze blog geven we je meer informatie over het vervangen van dakpannen.

Dakpannen op je dak

Wanneer de dakpannen op je dak zijn beschadigd, is het zo dat je dak niet meer bescherming kan bieden. Bij hevige regen bijvoorbeeld kan het water naar binnen dringen en zorgen voor vervelende schade, zoals lekkage. Dit wil je natuurlijk voorkomen, omdat het niet alleen vervelend kan zijn om lekkage te hebben, maar het kan ook een duur grapje worden.

Oorzaken kapotte dakpannen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de dakpannen van je woning beschadigd kunnen raken. Een voorbeeld daarvan is extreem weer. Denk bijvoorbeeld aan harde wind of hele heftige storm. Als het heel hard waait, kan het zijn dat de dakpannen van een woning waaien. Het is dan belangrijk om het dak weer waterdicht te maken.

Vervanging dakpannen

Naast de beschadiging van dakpannen door het weer, kan het ook zijn dat je om andere redenen de dakpannen wil vervangen. Bijvoorbeeld omdat ze broos zijn geworden. Maar het kan ook zijn dat je dakpannen gaat vervangen omdat je je woning een andere uitstraling wil geven. Een dak is natuurlijk een groot onderdeel van een woning en een dak valt ook van een afstand al op. Wanneer je dakpannen met een andere kleur of ander materiaal kiest, ziet je woning er gelijk een stuk anders uit. Er zijn dus verschillende redenen om je dakpannen te vervangen. 

Veilig dakpannen vervangen

Veel mensen denken dat het niet zo veel kwaad kan wanneer er slechts één dakpan is beschadigd. Maar dit kan dus wel degelijk vervelende gevolgen hebben. Je moet beschadigde dakpannen dus zeker vervangen. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dat zelf te doen. Wel moet je er dan voor zorgen dat dat veilig gebeurt. Het kan best gevaarlijk zijn om dakpannen te vervangen, omdat dit op een behoorlijke hoogte gebeurt. Verder is het belangrijk dat de pannen op de juiste manier worden vervangen. Als je de dakpannen op de verkeerde manier plaatst, loop je namelijk alsnog kans op lekkage. Je kunt daarom de afweging maken om je dakpannen te laten vervangen door een dakdekker. Deze heeft veel ervaring met het vervangen van dakpannen en dan weet je zeker dat het veilig en op de juiste manier gebeurt.

Misschien ook interessant: