Een boiler of toch een ketel?

boiler of toch een ketel

De meeste kijken er niet naar om, het is nou eenmaal een onderdeel dat standaard in een huis aanwezig is. Toch kan het wel handig zijn om na te gaan wat voor jou efficiënter is, een boiler of toch een cv-ketel? En wat is nou precies het verschil?

Wat is het verschil?

Een cv-ketel staat voor centrale verwarming. Deze heeft als functie om enkel warm water te verzorgen voor de verwarming. De warmte hiervan kun je bepalen doormiddel van de thermostaat. Een boiler kun je eigenlijk zien als een warmteopslagtank. Dit is een vat gevuld met water en voorzien van verwarmingselementen. Via het stroomnet wordt het water verwarmd totdat je het gebruikt.  Een boiler verzorgt dus warm water voor de keukem en badkamer. Tegenwoordig bestaat er ook een elektrische boiler. De voordelen van zo’n elektrische boiler zijn dat ze erg eenvoudig te installeren zijn. Dit komt omdat je alleen een stroomaansluiting nodig hebt. Een elektrische boiler hoef je dan ook niet te voorzien van rookgasvoeraansluiting. Nog een voordeel is dat je met een elektrische boiler meerdere tappunten tegelijkertijd kunt verwarmen. Er moet hiervoor wel voldoende capaciteit voor aanwezig zijn.

Een combi-ketel

Ook zijn er combi-ketels op de markt. De naam zegt het al, het is een combinatie van boiler en ketel in één. Het grootste voordeel van een combi-ketel is dan ook dat deze extreem zuinig is in gebruik. Bij het aanschaffen van een combi-ketel bespaar je dan ook meteen op gasverbruik. Daarbuiten is een combi-ketel ook erg compact, stil en veilig. Moderne combi-ketels hebben geen waakvlam meer, maar worden automatisch geactiveerd wanneer jij warm water nodig hebt. Een van de nadelen van zo’n combi-ketel is dat ze redelijk prijzig zijn. De prijs begint bij €1300 en loopt op afhankelijk van het type en jouw wensen.

Is een boiler milieuvriendelijk?

Een elektrische boiler kan zeker duurzaam zijn en daarmee ook milieuvriendelijk. In combinatie met zonnepanelen is een elektrische boiler erg zuinig in verbruik. Ook kan een elektrische boiler daarmee meehelpen in een aardgasvrije toekomst.

De kosten

Minstens zo belangrijk zijn natuurlijk de kosten. De meeste mensen kiezen aan het einde van de rit toch voor de goedkoopste optie. Een elektrische boiler begint bij zo’n €400 en kan oplopen tot en met €1600. Dit hangt af van het type boiler, de specifieke wensen en de installatiekosten. Aan stroom ben verbruikt een gemiddeld huishouden bijna 1900 kWh per jaar. Dit komt neer op zo’n €420.

Misschien ook interessant: