Een zwembad aanleggen, wat komt daar eigenlijk bij kijken?

zwembad aanleggen

Wie een zwembad wil aanleggen, zal een aantal stappen moeten doorlopen en die stappen kunnen allerlei verschillende kanten opgaan. Zwembaden komen immers in allerlei soorten en maten en het is aan de klant om te bepalen welk zwembad er moet komen. Maar wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken als je een zwembad laat aanleggen? We helpen je alvast een eindje op weg.

Welk model wil je hebben?

Zwembaden komen in veel verschillende modellen en voordat je begint met het graven van een gat in je tuin, moet je besluiten welk model het gaat worden. Zo kan je kiezen uit een ingebouwd zwembad, waarvoor je eerst flink wat zal moeten graven. Echter, als het zwembad er eenmaal in ligt, zal je zien dat het er goed uitziet en verzorgd oogt. Ook zijn er opbouwzwembaden, die gewoon simpelweg op de grond geplaatst kunnen worden. Dit is niet noodzakelijkerwijs lelijker, omdat de zijkant ook keurig netjes afgewerkt kan worden, zodat het gewoon een mooi geheel wordt. Deze baden zijn over het algemeen wat makkelijker neer te zetten. 

Welk materiaal gebruik je?

Zwembaden komen niet alleen in verschillende vormen, maar ook in verschillende materialen. Je kan kiezen uit drie verschillende materialen. Zo is het hout, waarmee je gaat voor een vrij klassieke en warme uitstraling. Meestal gaat het hier om opbouwzwembaden, maar het is ook mogelijk om ze in te graven. Deze baden worden aan de binnenkant vaak afgewerkt met tegels of polyester. En dat brengt ons bij het tweede materiaal: polyester. Polyester is bijzonder stevig en kan rap geplaatst worden. Daarbij is het een vrij zacht materiaal, wat het zwemmen in een polyester bad aangenamer maakt. Tenslotte is er beton, dat in verschillende vormen gegoten kan worden en veel afwerkingsmogelijkheden biedt.

De kosten van het zwembad

De kosten van het zwembad kunnen natuurlijk enorm variëren. Materiaalkeuze en afmetingen spelen een rol, net zoals eventuele graafwerkzaamheden. Een prijs ergens tussen de 20.000 en de 40.000 euro is vrij gebruikelijk, maar alles hangt af van je persoonlijke wensen. Wat heb je voor ogen en hoe moet het bad eruit komen te zien? Daarom is het moeilijk om echt een duidelijke prijsindicatie te doen, maar in de regel kan je stellen dat een zwembad duurder wordt naarmate de afmetingen groter worden en de afwerkingen talrijker. Hoe langer het duurt om het bad helemaal naar jouw wensen te plaatsen, hoe meer het gaat kosten.

Onderhoud is belangrijk

Het onderhoud van je bad is ook bijzonder belangrijk; zwembaden moeten schoon gehouden worden om in goede staat te blijven en dus zal je hier ook mee aan de slag moeten. Een filter dat regelmatig vervangen moet worden, het toevoegen van chloor, maar ook het echte schoonmaken met een stofzuiger, of het gebruik van een skimmer die de takken en bladeren van het wateroppervlak haalt, behoren allemaal tot het onderhoud van een bad. Hoe beter je dit voor elkaar hebt, hoe meer plezier je uit het zwembad haalt.

Misschien ook interessant: