Hoe werken zonnepanelen?

zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen heel aantrekkelijk zijn en daarom zie je steeds meer. Vooral nu de energieprijzen blijven stijgen kan je er veel mee besparen. Het is dan wel slim om het nodige erover te weten. Laat je adviseren over zonnepanelen subsidies op Zonduurzaam.nl. Lees daarnaast ook de informatie die je op deze plek krijgt.

De werking van zonnepanelen

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Dit is een cel van twee laagjes silicium. Het zonlicht dat erop schijnt, zorgt voor stroom tussen deze laagjes. Daardoor wordt gelijkstroom opgewekt. Die stroom kan je via kabels van een paneel naar een omvormer leiden. Daar wordt de stroom omgezet in bruikbare stroom voor thuis. Dit ken je als wisselstroom.

Hoe zit het met bewolking?

In Nederland is het vaak bewolkt. De zonnepanelen vangen dan nog altijd zonlicht op. Dit is altijd het geval bij daglicht, dus ook als het bewolkt is. Wel is het zo dat het opwekken van stroom dan wat minder gemakkelijk gaat dan op een heldere dag vol zon. Anders is dat natuurlijk ’s avonds en ’s nachts. Dan is er geen daglicht, dus wordt er ook geen stroom opgewekt. Werk je overdag meer op dan je gebruikt. Dan kan je dit wel in een thuisaccu opslaan om ’s avonds te gebruiken. Daken waar schaduw op valt zijn wat minder geschikt voor zonnepanelen. Dat komt doordat er geen licht op valt en ze dus niet zoveel opwekken. Let er dus wel altijd op dat je plekken kiest waar veel licht op valt. Eventueel kan je een parallel geschakeld systeem kiezen als op een deel van het dak soms schaduw valt.

Hoe zit het met terugleveren?

Stroom opwekken met zonnepanelen betekent vooralsnog ook dat je gebruikmaakt van de salderingsregeling. Je wekt stroom op en levert dit terug aan het energienet. Dit mag je dan salderen met de stroom die je zelf gebruikt hebt. Op die manier kan je de kosten drukken. Deze regeling wordt wel vanaf 2025 langzaam afgebouwd door de overheid. Op die manier moet meer zelf opgewekte stroom ook door huishoudens gebruikt gaan worden.

Combineren met een slimme meter

De zonnepanelen moeten wel gecombineerd worden met een slimme meter, met het oog op terugleveren. Zo weet je precies wat je afneemt en wat je teruglevert. De slimme meter kan voor een regelmatig overzicht van het energieverbruik zorgen. Daardoor heb je veel meer inzicht. Dit maakt dat je ook precies weet wat je thuis gebruikt.

Misschien ook interessant: