Inspiratie voor donkere kamers in je huis

Inspiratie voor donkere kamers in je huis

Niet elk huis wordt overspoeld met natuurlijk licht. Het hebben van donkere kamers in jouw woning kan je humeur plus je interieurideeën echter ernstig beïnvloeden. Gelukkig zijn er allerlei eenvoudige verrichtingen die je kunt doen om een flink verschil te maken als het gaat om het binnenlaten van meer licht in een donkere omgeving.

In sommige gevallen zal het om optische illusies draaien maar bij andere opties komt er iets meer bij kijken. De volgende trucs zullen zeker meer licht en helderheid aan elke donkere kamer toevoegen.

Controleer je verlichting

Het lijkt voor de hand liggend dat het toevoegen van voldoende verlichting jouw huis zal opfleuren. Denk echter ook aan eenvoudige aanpassingen die je aan de bestaande lichtbronnen kunt maken. Het vervangen van lampen met het hoogste aanbevolen wattage kan al een enorm verschil maken. Het installeren van LED lampen kan je binnenruimte ook drastisch opvrolijken, terwijl jij je elektriciteitsrekening prettig verlaagt.

Gebruik de juiste witte verf

Oké, witte verf op de muren smeren is een heel goed idee om sombere interieurs direct op te fleuren. Maar kies daarvoor dan wel het juiste type wit. Want dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan! Je kunt namelijk uit vele koele of warme tinten wit kiezen met daarbij vele gradaties. Het beste wat je hierbij kunt doen, is de kleur wit die je gaat aanbrengen te baseren op de kleuren die er al in je woonruimte aanwezig zijn.

Breng meer spiegels en metalen accessoires aan

Spiegels kunnen een ruimte behoorlijk visueel vergroten. En het weerkaatst ook licht, waardoor elke ruimte vlot groter en helderder aan zal voelen.

Het introduceren van metalen afwerkingen op bijvoorbeeld lampen en decoratieve accessoires helpt ook. Dit soort voorwerpen helpen mee bij het licht te reflecteren om jouw kamer zo meer te verlichten.

Voeg een dakraam of solatube toe

Het toevoegen van een dakraam of solatube doet wonderen voor een donkere kamer met weinig zonlicht. Het is echter geen snelle oplossing. Je hebt hier in veel gevallen namelijk een aannemer bij nodig.

Een dakraam is ideaal voor kamers die direct aan een dak verbonden zijn. Een solatube lichtkoepel is daarentegen een heel speciale oplossing voor lager gelegen ruimtes. Het vangt immers door middel van een optische koepel op het dak zonnestralen op. Waarvan het licht vervolgens via een reflecterende buis naar beneden wordt overgebracht.

Plaats lichtgetinte vloeren, gordijnen en meubels

Licht getinte tapijtsoorten en hardhouten vloeren weerkaatsen natuurlijk veel licht. Maar als je jouw donkere vloer in een kamer niet gelijk wilt vervangen, dan kan een vloerkleed dat licht van kleur is een prima alternatief zijn. Zorg er daarnaast voor dat de gordijnen of jaloezieën van je kamer ook lekker licht van tint zijn.

Vermijdt altijd donker en omvangrijk meubilair. Maak wel gebruik van open wandplanken en ‘doorkijk meubelen’. zo ben je al een heel eind op de goede weg!

Weten hoe je een donkere kamer aangenaam kan opfleuren, zorgt ervoor dat ook jouw huis in alle seizoenen helder, luchtig en energiek aanvoelt. We hopen dat de bovenstaande ideeën je al voldoende inspiratie opgeleverd heeft om jou op weg te helpen.

Misschien ook interessant: