Welke mogelijkheden zijn er voor dakbedekking vernieuwen?

Welke mogelijkheden zijn er voor dakbedekking vernieuwen

Is jouw dak oud, of mankeert er iets aan? Dan kan het zijn dat jij op zoek bent naar nieuwe dakbedekking. Weet jij niet wat het geschiktst is voor jou en jouw woning? Lees dan hier alles over de mogelijkheden op het gebied van dakbedekking.

Wat is geschikt voor mijn dak?

Niet elke dakbedekking past bij jouw dak. Vooral tussen een hellend en een plat dak zit veel verschil. Maar niet alleen het type dak speelt mee. Denk namelijk ook aan factoren zoals budget, levensduur en natuurlijk voorkeur.  Op deze pagina staat hier nog meer informatie over.

Platte dak

  • Bitumen.  Dit wordt ook wel dakleer genoemd en is geschikt voor platte daken. In sommige gevallen komt het ook voor op licht hellende daken. Maar doordat een plat dak veel te verduren heeft qua weersomstandigheden is dakleer ideaal. Dit zorgt er wel voor dat de levensduur vaak minder lang is.
  • PVC. Dit is een onderhoudsvriendelijke dakbedekking gemaakt van kunststof. Daarnaast is het ook milieuvriendelijk. Het is een sterke dakbedekking, maar is gemaakt van licht materiaal waardoor het gemakkelijk geplaatst kan worden.
  • EPDM. EPDM is een synthetische rubber en is goed bestand tegen alle soorten weersomstandigheden. Een ander voordeel is dat het eigenlijk nooit scheurt.
  • Groendak. In vergelijking met de andere genoemde dakbedekkingen is dit totaal iets anders. Het groendak is namelijk een dak gemaakt uit mos, planten en andere begroeiing. Het is ontzettend duurzaam en milieuvriendelijk.

Hellend dak

  • Dakpannen. Iedereen weet natuurlijk wel wat dakpannen zijn. Het komt ontzettend veel voor. Maar niet iedereen weet dat dit de meest betaalbare dakbedekking is en zo’n 45 jaar mee gaat. Je kunt bij dakpannen ook nog kiezen uit verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld klei.
  • Leien. Leien worden gemaakt van een natuursteen en is op veel grote panden te vinden. Het materiaal lijkt op kleine dakpannen wat er voor zorgt dat veel mensen het verschil niet kunnen zien. Het is mooi en glad, vandaar ook de uitspraak ‘het gaat van een leien dakje’.
  • Riet. Riet is niet alleen mooi, maar is ook nog ontzettend handig. Het is namelijk erg isolerend. Daarnaast gaat een rietdak ook lang mee, namelijk zo’n 35 tot 40 jaar.
  • Zink. Zinken daken komen minder vaak voor, maar gaan wel 100 jaar mee. Het is een duurzaam materiaal wat vaak gebruikt wordt voor dakgoten en dakkapellen.

Wanneer dakbedekking vervangen?

In heel veel gevallen hoeft het dak nooit vervangen worden. Vooral als je in een nieuwbouwwoning woont. Woon je in een ouder huis? Dan is de kans groter. Een dak gaat namelijk lang mee, maar niet eeuwig. De meeste daken houden het 30 tot 50 jaar vol, en in sommige gevallen zelfs langer.

Heb je te maken met een oud dak? Dan kan het zijn dat er vaker schade ontstaat en dat je elke week een dakdekker in moet schakelen. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. In dat geval kun je er voor kiezen de dakbedekking te vervangen.

Een andere reden kan zijn dat jouw dak schade heeft opgelopen door bijvoorbeeld een storm, of andere weersomstandigheden. Misschien zijn er takken op gewaaid of heeft de wind de dakpannen er af gegooid. In deze gevallen is het goed om er zo snel mogelijk mee aan de slag te gaan. Zo voorkom je namelijk schade aan het dak zelf.

Misschien ook interessant: