Hoe je met apps je huis kunt verduurzamen

thermostaat

Dat we met z’n allen energie moeten besparen is door deze energiecrisis wederom duidelijk geworden. Natuurlijk zijn velen van ons al langer bezig met verduurzamen; zo proberen we wat minder vlees te eten, isoleren we ons huis en rijden we vaker elektrisch. En vooral in huis blijkt er veel winst te behalen op verduurzaming. Bijvoorbeeld, door de installatie van zonnepanelen hebben al heel veel mensen hun maandelijkse energiekosten kunnen terugdringen. Maar behalve fysieke aanpassingen, zijn er ook steeds meer digitale oplossingen op de markt, waarmee je je huis kunt verduurzamen. In deze blog gaan we in op drie apps waarmee je je huis kunt verduurzamen.

  1. Een app om de opbrengst van je zonnepanelen bij de houden – We weten het allemaal; wanneer de zon schijnt, brengen zonnepanelen meer winst op. Echter heb je met een app nog veel nauwkeuriger inzicht in de exacte winst van jouw zonnepanelen en hierop kun je dan ad hoc anticiperen. Bijvoorbeeld, wanneer jij in de app ziet dat jouw zonnepanelen overuren draaien, kun je het beste even je vaatwasser en wasmachine aanzetten. Zie je echter dat er maar weinig energie opgewekt wordt, dan kun je daar beter even mee wachten. Maatwerk software en apps zijn een handige tool om deze opbrengst van jouw zonnepanelen bij te houden.
  2. Een app waarmee je jouw verwarming aan en uit kunt zetten – Het wordt weer kouder buiten, en dat betekent dat de dekentjes weer uit de kast komen en we de  verwarming weer iets vaker aandoen. We zijn geneigd de verwarming uit te doen als we niet thuis zijn en helemaal op te stoken wanneer we het koud hebben. Echter is het duurzamer en goedkoper grote pieken te voorkomen en een (semi-)constante temperatuur aan te houden. Met een app kun je bijhouden dat het bijvoorbeeld altijd 16 tot 18 graden in je huis is en kun je doorvoeren dat vlak voor je thuiskomt de verwarming alvast een paar graden stijgt. Dan hoef je niet bij thuiskomst ineens je verwarming nog van 12 naar 26 graden te gooien, om die enorme kou zo snel mogelijk tegen te gaan.
  3. Een app waarmee je lichten aan en uit kunt doen – Apps waarmee je lampen kunt bedienen, zoals de Philips Hue, zijn niet alleen heel handig, maar ook een stuk duurzamer. Deze lampen zijn namelijk vaak LED en energiebesparend, al is dat niet eens het mooiste eraan. Met een app kun je namelijk alle lampen eenvoudig aan- en uitzetten. Wanneer je dus niet thuis bent, kun je altijd via de app even checken of je alles wel uit hebt gezet. En dat bespaart uiteindelijk een hoop energie!

Er zijn al een tal van apps waarmee jij jouw huis kunt verduurzamen. Toch is er ook altijd nog ruimte over voor nieuwe ideeën en innovaties. Heb jij nou zelf zo’n idee, dan kun je altijd zelf een app laten maken, waarmee jij nog meer mensen hun huis laat verduurzamen.

 

Misschien ook interessant: