4 dingen waar je op moet letten bij het bezichtigen van het huis

huis bezichtigen

Een huizenzoektocht kan soms intensief zijn. Maar als je dan eindelijk een huis bent tegengekomen dat perfect bij je wensen en je budget lijkt te passen, dan wil je deze woning natuurlijk zo snel mogelijk van binnen bekijken. Maar waar moet je allemaal op letten tijdens een bezichtiging? Je wil natuurlijk niet voor onverwachte verrassingen komen te staan. Het is daarom handig om je goed voor te bereiden op de bezichtiging, zodat jij precies weet waar je op moet letten. We zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje.

Deze tips zijn gegeven door een aankoopmakelaar uit Arnhem!

Stel van tevoren een lijstje op met dingen waar jouw huis allemaal aan moet voldoen. Zo is het slechts een kwestie van afvinken tijdens de bezichtiging. Daarnaast kan het handig zijn om iemand mee te nemen naar de bezichtiging, zodat je vier kritische ogen hebt voor eventuele gebreken.

1. De eerste indruk zegt al heel veel

Het allereerste waar je op moet letten bij het bezichtigen van het huis is je eerste indruk. Wat voor gevoel komt er bij je op als je het huis binnenkomt? De eerste indruk van het huis zegt al veel over het verdere beloop van de bezichtiging. Zie jij jezelf hier al op de bank zitten? Of zie je jezelf je vrienden uitnodigen voor een lekker diner? Probeer je bij binnenkomst al eens in te denken hoe jij jezelf in het huis zou zien passen.

2. Kijk naar het geheel, maar verlies de details niet uit het oog

Nadat je de eerste indruk op je hebt laten inwerken, kun je wat meer kritisch kijken naar de woning. Verlies de details niet uit enthousiasme uit het oog. Hoe is het gesteld met de afwerking van deuren en ramen? Zie je scheuren of vochtplekken in de muren of kozijnen? De makelaar is verplicht om je over eventuele gebreken te informeren, dus je kunt hier gerust uitvoerig naar vragen. Als je de staat van de woning niet vertrouwd of gewoon geïnteresseerd bent, dan kun je eventueel een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. De uitkomst kun je gebruiken in je onderhandeling of opnemen als ontbindende voorwaarde.

3. Vergeet de buitenkant van de woning niet

Nadat je alles van binnen hebt gezien, kun je overgaan op de buitenkant van het huis. Daar kun je ook de nodige dingen aan zien. Zijn de kozijnen nog in goede staat en zitten er misschien spleten in de muur? Is het dak in goede staat en is het houtwerk nog goed? Moet er nog veel gedaan worden aan de tuin of het balkon? En hoe valt de zon in en rondom het huis. Dat zijn allemaal belangrijke vragen die je mee moet nemen.

4. Wees kritisch over eventuele overlast

Loop na de bezichtiging ook even een rondje door de buurt. Met wat voor soort buren kom je te wonen? Je kunt vaak aan het uiterlijk van de woning zien wat voor mensen daar wonen. Zijn het studenten, hebben ze kinderen of is het juist een ouder stel? En hoe zit het met geluidsoverlast? Hoor je het auto- of treinverkeer hard langskomen? Of woon je straks tegenover een speelplein met schreeuwende kinderen? Dat is belangrijk om te weten voor je er intrekt.

Bereid je goed voor op de bezichtiging en schroom niet om genoeg vragen te stellen of foto’s te maken. Het immers jouw toekomstige droomhuis!

Misschien ook interessant: