Heb je onlangs een nieuwe woning gekocht? Gefeliciteerd met de aankoop hiervan! Na het papierwerk voor de hypotheek in orde te hebben gemaakt, breekt er een nieuwe fase aan: het afsluiten van de verzekeringen. In de basis is in Nederland alleen een zorgverzekering verplicht. Veel hypotheekverstrekkers zullen je echter ook verplichten om een aantal verzekeringen voor je woning af te sluiten. Het helpt hen te voorkomen, dat een hypotheek niet meer kan worden afbetaald. In dit artikel vind je meer informatie over de verplichte verzekeringen en verzekeringen die het overwegen waard zijn als huiseigenaar.
Verplichte verzekeringen bij een hypotheek
Wanneer je een hypotheek afsluit, wil de hypotheekverstrekker de zekerheid hebben dat je deze binnen de afgesproken periode terug kunt betalen. Hiervoor kijkt de bank naar je inkomen, je vaste lasten en eventuele schulden. Daarbij moet je de hypotheeklasten kunnen blijven betalen, als er zaken tegenzitten. Denk aan een brand, een inbraak of bijvoorbeeld het overlijden van jou of je partner. Om deze reden zijn onderstaande twee verzekeringen vaak verplicht.
Opstalverzekering voor woningen
Een opstalverzekering dekt de schade aan vaste elementen van je woning. Denk aan de muren, de keuken en bijvoorbeeld de badkamer. Als er brand uitbreekt of je woning door natuurgeweld beschadigd raakt, zal de verzekeraar de kosten voor de bouw van een nieuwe woning vergoeden als je hier een opstalverzekering voor hebt afgesloten.
Overlijdensrisicoverzekering
Tot voor kort was een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Het helpt je de lasten voor de hypotheek te dragen, wanneer je partner tijdens de looptijd hiervan overlijdt. De hoogte van de vergoeding die de verzekeraar aan je uitkeert wordt vooraf vastgesteld.
Aanbevolen verzekeringen voor huiseigenaren
Naast de verzekeringen die vaak verplicht worden gesteld, zijn er diverse aanbevolen verzekeringen. Combineer een opstalverzekering bijvoorbeeld altijd met een inboedelverzekering. Een inboedelverzekering dekt schade aan losse elementen in huis. Denk hierbij aan elektronica, kunst, enzovoorts. Ook het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering wordt aangeraden voor huiseigenaren. Een aansprakelijkheidsverzekering dekt niet de schade aan je eigen inboedel, maar wel schade die je per ongeluk aanricht aan andermans inboedel. Denk bijvoorbeeld aan een dure vaas die je per ongeluk omstoot.