Behangen of verven?

Behangen of verven

Het is een vraag waar je als huisbewoner vroeg of laat sowieso voor komt te staan. Zeker als je net een nieuw huis hebt gekocht. Deze vraag kan zelfs leiden tot discussies onder de huisbewoners. In dit artikel geven we alle voor- en nadelen van behang en verf. Zo dat jij tot een weloverwogen keuze kunt komen.

Voordelen van behangen

Behangen heeft een aantal voordelen die verven niet heeft. Deze voordelen gaan we in deze paragraaf benoemen. Bij behang heb je veel meer mogelijkheden dan bij verf. Zo kun je kiezen uit allerlei verschillende patronen, prints en sjablonen. Dit zorgt ervoor dat behang wat persoonlijker is als verf en ook meer in het oog kan springen.

Ten tweede kun je bij behang, in tegenstelling tot verf, kiezen uit verschillende materialen. Je kan onder andere kiezen uit geweven papier, zijde, metallics en non-woven. Daarom kan je bij behang dus ook zelf kiezen of je reliëf wil of niet. Waardoor behang meer uit de muur kan springen, of juist niet.

Nadelen van behangen

Behangen heeft naast de genoemde voordelen ook best een aantal nadelen. Zo is behang een stuk lastiger aan te brengen dan verf. Om te beginnen heb je al een behangtafel, behang kwasten en behangplaksel nodig. Daarnaast is het vrij lastig om het behang exact recht en op elkaar aansluitend op te hangen. En als er een stopcontact of thermostaat op de muur zit, zal je het behang eromheen moeten snijden.

Niet alleen het aanbrengen van behang is lastig, het eraf halen ook. Het behang verwijderen door het los te weken kost veel tijd en moeite. En ook met een behangafstomer is het niet zomaar gedaan.

Behang kan ook vrij gemakkelijk beschadigt raken. Behang wordt in meerdere huishoudens regelmatig het slachtoffer van kinderen of katten. En is daarna ook lastig te repareren.

Voordelen van verf

Verf heeft een aantal simpele voordelen. Ten eerste kan je alles verven met verf. Niet alleen de muur, maar ook het raamkozijnen, de deur, de deurposten en zelf meubels kunnen geverfd worden. Dit zorgt voor meer mogelijkheden.

Ten tweede is verf verkrijgbaar in alle kleuren die er bestaan. De keuze is oneindig. Als jij op zoek bent naar een hele specifieke of originele kleur kan je beter voor verf gaan dan voor behang.

Ten derde is verf makkelijk aan te brengen, naast de verf zelf heb je alleen een kwast nodig. En daarbij kan verf over elke ondergrond. Behang, andere verf en muren met veel reliëf zijn allemaal te bedekken met verf. Ook een tekening van je peuter is zo weer bedekt met verf.

Nadelen van verf

Ook verf heeft net als behang zijn nadelen. Zo heb je naast een effen muur met verf niet zo veel opties in sjablonen en patronen. Hierbij zal het al snel misgaan, tenzij je het overlaat aan een professionele schilder.

Daarbij heeft kwaliteitsverf een levensduur van slecht 5 jaar. Daarna wordt het duidelijk doffer en kan je er beter overheen verven. Een goed behang heeft een levensduur van minimaal 10 jaar.

Kan je na al deze argumenten voor en tegen verf en behang nog steeds geen keuze maken? Kijk op link en misschien vind je wel een behang of verf kleur die de keuze een stuk makkelijker maakt.

Misschien ook interessant: