Stappenplan schilderen voor beginners

schilderen

Als je zelf wilt beginnen met het schilderen van bijvoorbeeld je muren of je plafond dan kan dit nog een flinke klus zijn. Vooral als je dit nog nooit gedaan hebt. Je kunt op verschillende manieren tips en tricks krijgen over het schilderen voor beginners. Je kunt bijvoorbeeld een filmpje kijken op YouTube, of je kunt een kijkje nemen op wamgroep.nl. Je kunt natuurlijk ook gewoon dit stappenplan even goed door lezen en vervolgens volgen.

1. Zet alles klaar en plak alles af

Een goed begin is het halve werk, haal daarom alles van je muren af en schuif al je meubels aan de kant en bedek deze met een oud laken. Vervolgens ga je plinten, kozijnen ect afplakken met schilders tape. Als je dit allemaal gedaan hebt kun je de vloer met karton, kranten of vuilniszakken bedekken.

2. Voorbewerken muur

Sommige ondergronden hebben een primer nodig. Als je muur net gestucte is of als er een nieuwe gipsplaat overheen zit, dan zuigt dit de verf op als een spons. Hierdoor krijg je verschil in kleur en verbruik je natuurlijk onnodig veel verf. Een primer voorkomt dit. De muur maak je eerst goed schoon met een doek en verfreiniger. Vervolgens vul je alle oneffenheden, gaatjes en beschadigingen op, de muur maak je daarna stofvrij en voordat je gaat schilderen is het belangrijk dat de muur goed droog is.

3. Schilderen

Lees de aanwijzingen goed door en houd je hier dan ook aan. Het eindresultaat is hier afhankelijk van, die aanwijzingen staan er immers niet voor niet op. Als je dit gedaan hebt maak je de roller een beetje vochtig met je hand, verdeel de verf goed over de roller en vervolgens rol je met zachte en rustige bewegingen de roller over de muur heen. Op die manier krijg je geen spetters. Als de verf minder wordt op de roller kun je wat extra kracht zetten met de roller. Als de verf er helemaal af is kun je extra verf bijpakken.

 

Mocht je nu toch verfspetters krijgen dan kun je deze verwijderen met een natte spons. De verf moet wel nog nat zijn. Als er verf op glas is gekomen wacht tot de verf is opgedroogd en je kunt de vlek makkelijk verwijderen. Als de verf niet meteen dekt, wacht dan tot de eerste laag is opgedroogd en breng daarna een nieuwe laag aan.

Misschien ook interessant: