Wat zijn flexalen?

flexale

Flexalen zijn geen echte definieerbare objecten, maar het is een manier van werken in de bouw. Het betreft de pijpleidingen. Wanneer er met flexalen wordt gewerkt, krijgt de pijpleiding een soort polyester laagje dat als een jasje om de pijpleiding heen zit. Dit jasje is gemaakt van flexibel materiaal, zodat het op materiaal makkelijker te buigen is en dus op verschillende manieren in te passen is in een project.

Waarom wordt er gewerkt met flexalen?

Vanwege de flexibele toepassing kan er makkelijk en snel met flexalen worden gewerkt. Het scheelt een hoop tijd en moeite als je overgaat op flexalen. Wanneer een team van bouwvakkersteam aan de slag gaat, kunnen binnen een dag een volledige straat van pijpleidingen voorzien. Daarnaast is deze manier van werken erg milieuvriendelijk. Het werkt als een uitstekend isolatiesysteem. Er gaat minder warmte verloren en de koelte wordt in de zomer beter gewaarborgd.

Is er veel onderhoud nodig voor het werken met flexalen?

De techniek met flexalen is relatief nieuw en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Als je een pijpleiding of een andere vorm van buizen aanlegt met behulp van flexalen, kan je ervan uitgaan dat er geen extra onderhoud meer nodig is: het materiaal kan vele tientallen jaren mee voordat het gaat verslijten. Ook op die manier is het dus erg duurzaam.

Kan je ook werken met flexalen voor kleinere projecten?

Werken met flexalen wordt in de grootschalige bouw toegepast, zoals het aanleggen van piijpleidingen in complete wijken. Maar je kan het ook gebruiken voor kleinere projecten, zoals een enkel huis. In principe is het geschikt voor elke klus waar buizen en leidingen bij komen kijken.  Je kan bij de specialist alle producten vinden die je nodig hebt. De leidingen zelf, maar ook aansluitstukken. Laat je dus vooral niet tegenhouden en maak jouw leidingen energie- en geldbesparend.

Kan ik flexalen leidingen ook zelf instaleren?

Het installeren van flexalen leidingen is op het eerste gezicht niet moeilijk. Je klikt of schuift tussen pijp redelijk makkelijk in elkaar. Toch komt er nog het en ander kijken bij een veilige installatie. Ben daarom niet te overmoedig en huur een monteur in voor dit klusje. Hij zal er niet lang mee bezig zijn. Je hoeft niet bang te zijn voor eindeloos lange verbouwingsverhalen met dit systeem.

Misschien ook interessant: