Je huis een nieuwe look geven met een nieuwe dakkapel

nieuwe dakkapel

Ben je geïnteresseerd om een dakkapel in Eindhoven te plaatsen. Wat zijn de redenen om dat te doen, welke modellen zijn, welke materialen worden gebruikt en wat zijn de bouwvormen? Al deze vragen zullen we binnen dit artikel behandelen. Op die manier hopen we jou een stukje verder te helpen bij het vinden van een mooie dakkapel.

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een uitbouwsel op een schuin dak. Daarvoor wordt eerst een deel van het bestaande dak weggehaald, bestaande uit de dakbedekking en de structuur daaronder. In de resulterende opening komt een stuk dak dat uitsteekt, met zijwanden en een voorkant met veel glas.

Redenen om een nieuwe dakkapel te plaatsen

Je hebt in je woning behoefte aan een extra ruimte, die je als slaap- of werkkamer kunt gebruiken. Je zolder is echter in de huidige vorm niet echt geschikt daarvoor, omdat:

  • Door het schuine dak kan je slechts in een deel rechtopstaan.
  • Meestal heeft een zolder niet meer dan een klein raampje. Er komt daardoor maar weinig zonlicht binnen.
  • Als je naar buiten wilt kijken, dan zal je doorgaans je hoofd door het kleine raampje moeten steken. De meeste mensen vinden het onprettig als er amper zicht naar buiten is.

Je kunt je zolder beter geschikt maken voor een slaap- of werkkamer met een dakkapel, immers:

  • Het dak van de dakkapel wordt hoog genoeg gemaakt, opdat je eronder rechtop kunt staan. Het deel van de zolder waar je dat kunt doen, wordt dus groter.
  • De voorkant van een dakkapel heeft veel glas en daardoor kan veel zonlicht naar binnen komen en kan je naar buiten kijken.

Er zijn vele modellen dakkapellen. Het model dat het meest wordt gebruikt, heeft een plat dak dat licht naar achter afloopt. Dat is nodig om het regen- of smeltwater af te voeren.

Welke materialen kun je gebruiken voor dakkapellen?

Voor dakkapellen worden diverse materialen gebruikt. De keuze wordt onder meer bepaald door de stijl van je woning, het benodigde onderhoud, de kosten en de levensduur. Sommige mensen willen alleen echt hout. Andere hebben liever kunststof, dat er eventueel uitziet als hout, omdat dan minder onderhoud nodig is. Ook zink, polyester, aluminium, koper en trespa worden wel gebruikt.

Constructieopties

Als je maatwerk wilt, dan laat je een dakkapel ontwerpen en vervolgens bouwen. Een aantal dakkapelvormen kan je als prefab krijgen. Die kan in minder tijd worden geplaatst, vaak met een hoogwerker, en heeft lagere kosten.

Misschien ook interessant: