Smart home: wat is het en hoe werkt het?

Smart home

Je hoort de term ‘smart home’ steeds vaker vallen. Hier valt eigenlijk alle apparaten en services onder waarmee je processen in je huis kunt automatiseren. Ofwel: alles waarmee je het jezelf nog makkelijk kunt maken in huis. Maar hoe werkt dit precies? En wat zijn de mogelijkheden om je huis ‘smart’ te maken? We vertellen je alles over in dit artikel.

Smart home: IFTTT

Wanneer je je ‘huis’ smart maakt, betekent dit eigenlijk dat je ervoor zorgt dat je huis toekomstbestendig is met allerlei slimme apparaten die niet alleen met elkaar, maar ook met jou kunnen communiceren. Een term die je daarbij vaak hoort vallen is IFTTT ofwel If This Then That. Dit is de technologie die smart home apparaten aan elkaar kan koppelen. Zo kan bijvoorbeeld de slimme verwarming automatisch aanspringen zodra je binnen een bepaalde straal van de woning bent.

Wat zijn slimme apparaten?

Er zijn inmiddels al veel slimme apparaten op de markt en er worden er steeds meer ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan huishoudelijke apparatuur zoals een koffiemachine of slimme lampen. Maar denk ook aan de deurbel, de zonwering, je entertainmentsysteem of zelfs je tandenborstel. En inmiddels zijn er ook slimme warmtepompen op de markt waarmee je je huis op een slimme en duurzame manier kunt voorzien van het juiste binnenklimaat.

Hoe maak je je huis smart?

Maar hoe begin je dan met het ‘smart’ maken van je huis? Je hoeft niet direct ‘all the way’ te gaan en kunt ook laagdrempelig starten met één, twee of drie slimme apparaten. Denk bijvoorbeeld aan een slimme thermostaat, lampen en/of een slimme deurbel met een camera. Als je echt doelgericht van je huis een smart home wilt maken, dan is het verstandig om goed na te denken over een plan en alles goed op elkaar af te stemmen. Daarvoor zijn inmiddels ook verschillende ‘smart home’ platforms ontwikkeld zoals Google Home, Apple Homekit of Amazon Alexa.

Er is in ieder geval nog veel in ontwikkeling en gaat nog veel meer komen op het gebied van smart home. Maar pas op: als je er eenmaal aan begint kan het wel verslavend werken!

Misschien ook interessant: