Verbouwen bij asbest in huis? Hier moet je op letten

Verbouwen bij asbest in huis

Steeds meer mensen besluiten om in Nederland hun huis te verbouwen. Echter is er bij wat oudere huizen de kans aanwezig dat je asbest tegenkomt. Daardoor is een asbestinventarisatierapport iets dat je zeker dient te overwegen. Heb jij een woning waarin asbest is ontdekt tijdens de verbouwing? Dan is het slim om deze blog door te nemen. Zo weet je precies waar je op moet letten tijdens de verbouwing.

Asbest is een gevaarlijke stof

In de eerste plaats dien je te weten dat asbest een gevaarlijke stof is. Vroeger was deze stof erg populair om huizen mee te bouwen. Echter is door wetenschappelijk onderzoek gebleken dat wanneer je de deeltjes van deze stof inademt, de kans op het krijgen van kanker een flink stuk groter wordt. Daarom is het van groot belang om tijdens de verbouwing uiterst voorzichtig te zijn zodat je geen kankerverwekkende stoffen in kan ademen.

Hoe je weet wanneer je met asbest te maken hebt

Het onhandige aan asbest is dat dit voor veel mensen lastig is om te herkennen. Wanneer je woning jonger is dan 1994, is de kans nihil dat er asbest in je woning zit. Uitzonderingen hierbij zijn wanneer het de vloer, de muren of het dak betreft. Vaak is het slim om na te vragen bij de gemeente of vorige bewoners of er asbest is gebruikt tijdens de bouw. Op deze manier weet je zeker waar je mee te maken hebt.

Wat je moet doen als je asbest aantreft tijdens een verbouwing

Meestal is het slim om door experts het asbest weg te laten halen. Met name een asbest vloerbedekking kan lastig zijn om te verwijderen zonder dat de asbestdeeltjes vrijkomen. Voorzichtigheid is hoe dan ook geboden bij een verbouwing waar mogelijk er asbest in het huis te vinden is. De beste oplossing is om het asbest te laten verwijderen door een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf.

Misschien ook interessant: