Huis warm krijgen en houden

Huis warm krijgen en houden

Zet jij de verwarming ook altijd een tikje hoger als je het koud hebt? Begrijpelijk. Toch is er nog meer wat je kunt doen om je huis op temperatuur te brengen. Lees in dit artikel wat je precies kunt doen voor een warmer huis.

Tips voor het sneller opwarmen van je huis

Hoe langer je stookt, hoe hoger je energierekening en hoe slechter voor het milieu. Maar wat kun je doen om dit te voorkomen? Verwarm je huis sneller met de volgende tips:

1. Ventileren, ventileren en nog eens ventileren

Je zult het niet verwachten, maar ventileren is belangrijk om het warm te krijgen in huis. Ventilatiesystemen trekken namelijk vocht uit het huis waardoor de lucht droog wordt. Die droge lucht verwarmt snel en makkelijk. Zorg er dus voor, ook op koude dagen, dat je de ventilatieroosters open zet.

Tip: Zet de verwarming laag wanneer je ventileert om energiekosten te besparen.

2. Radiatorfolie

 Als je radiator tegen een buitenmuur of voor het raam staat gaat er veel warmte verloren. Radiatorfolie is daarvoor een oplossing en houdt de warmte binnenshuis. En dat is niet het enige voordeel van radiatorfolie:

  • Betaalbaar: over het algemeen verdien je de aankoopkosten al binnen een jaar terug.
  • Gemakkelijk aan te brengen: In tegenstelling tot bijvoorbeeld aluminiumfolie is radiatorfolie in een handomdraai aangebracht.
  • Snel warm: de warmte blijft binnenshuis waardoor het ook het sneller warm wordt.
  • Milieu: door radiatorfolie te kiezen, draag je een steentje bij aan het klimaat. Het kost je aanzienlijk minder energie wanneer je de warmte binnenshuis houdt.

3. Radiatorventilatoren

Een relatief onbekend apparaat is de radiator ventilator. Dit kleine apparaatje bevestig je onder de radiator waardoor warme lucht door de kamer wordt geblazen. Voordelen hiervan:

  • Een snellere verwarming van de hele ruimte: doordat de warmte niet blijft hangen tussen de radiator en de muur wordt het een stuk sneller aangenaam in de kamer.
  • Minder stookkosten: je hoeft dus minder lang te stoken om je huis warm te krijgen. – Stroomverbruik is laag: het gebruik van het apparaat kost nauwelijks energie.

4. Houd je meubels weg bij de radiator

Wist je dat meubels letterlijk de weg versperren voor warmte lucht om de kamer in te stromen? Als je een keuze hebt is het verstandig om je bank of kast te verzetten zodat de warmte van de radiator makkelijk in de kamer kan verspreiden.

5. Ontlucht je radiator

Als er luchtbellen in je radiator zitten, kan de radiator niet geheel verwarmen. Dit kun je verhelpen door de radiator te ontluchten. Vaak kun je dit zelf doen met een ontluchtingssleutel.

Tip: Doe het minimaal eenmaal per jaar en het liefst in het najaar.

6. Buisisolatie in koude ruimtes

Door isolatiebuizen wordt de warmte aangevoerd. In koude ruimtes gaat veel van die warmte verloren. Kies er daarom voor je buizen in koude ruimtes, waar veel warmte wordt ontnomen, te isoleren.

Tips voor het tegengaan van warmteverlies

Ga daarnaast het verlies van warmte tegen en houdt daarmee je huis langer warm. Hoe? Lees dat hieronder:

1. Isolerende gordijnen

Door veel tocht kan er warmte verloren gaan. Thermische gordijnen bieden dan een uitkomst. Hang deze isolerende gordijnen op plekken waar het tocht, zoals bij het raam of bij de voordeur, en je zult zien dat het een groot verschil maakt.

Let op: Hang de gordijnen niet voor de verwarming want dan blokkeer je juist de warmte.

2. Tochtwering bij de deuren

Je kunt je haast niet voorstellen hoeveel warmte er verloren gaat via vooral de buitendeur maar ook indirect de binnendeuren. Die tocht kun je voorkomen met een een dorpelprofiel onderaan de deuren te monteren. Zo verdwijnt er minder warmte naar buiten of naar delen van je huis die niet verwarmd hoeven te worden.

3. De kleur van de radiator

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de kleur van de radiator minimale invloed heeft op de warmteafgifte. Wel is gebleken dat glanzende oppervlakken niet bevorderlijk zijn voor de warmtegeleiding. Een matte radiator zal dus voor een grotere warmteafgifte zorgen en daarmee je energierekening wederom laag houden. Er zijn dus veel maatregelen die je kunt treffen om het warm te krijgen en te houden in huis. Alle genoemde opties vormen een win-winsituatie want ze zijn ook nog eens goed voor je portemonnee.

Misschien ook interessant: