Wanneer is een bouwtekening voor een aanbouw nodig?

bouwtekening aanbouw

Ben jij van plan om aanbouw aan te laten bouwen? Dit wordt dan aangebouwd aan een bestaand bouwwerk en kan erg mooi zijn. Dit wordt ook vaak gedaan in combinatie met een geveldoorbraak. De kosten van een aanbouw kunnen verschillend zijn. Ook is het de vraag of je wel of niet een bouwtekening voor je aanbouw nodig hebt. Dit kun je laten doen door bouwkundig tekenbureau. Wil je weten of dit wel of niet nodig is? Lees dan snel meer in dit artikel.

Is een bouwtekening bij aanbouw verplicht?

Wanneer je een aanbouw laat doen is een bouwtekening verplicht, maar alleen als je constructieve wijzigingen doorvoert aan je woning. Het moet altijd voldoen aan het bouwbesluit, ook als je vergunningsvrij bouwt. Dit is een wetgeving in Nederland omtrent het bouwen van woningen. Of eigenlijk alle bouwwerken in Nederland. Hierin staat waar de bouwwerken aan moeten voldoen. Ook verbouwen valt hier onder. Wel is het belangrijk dat je hier goed naar kijkt. Als je namelijk gaat bouwen zonder bouwtekening, terwijl deze wel verplicht was, kunnen de gevolgen ernstig zijn.

Een omgevingsvergunning krijgen

De reden dat je een bouwtekening nodig hebt is voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Deze vergunning heb je in sommige gevallen nodig voor een verbouwing. Een bouwtekening is in combinatie met een constructieberekening het bewijs voor de aspecten en vormen van jouw uitbouw. Hierdoor kan de gemeente controleren of de uitbouw correct is en aan alles voldoet, en dus door kan gaan.

Punten waar je op moet letten bij een bouwtekening

Er zijn een aantal punten waar je op moet letten als er een bouwtekening wordt gemaakt. Dit hoeft gelukkig niet veel tijd te kosten. Wel is het aan te raden om recencies van architecten door te nemen. Je kunt de bouwtekening ook samen met de constructieberekening aan vragen, zodat het maar door een bedrijf wordt gedaan. Dit kan bijvoorbeeld bij RoAn Bouwvergunningen. Het is belangrijk dat je alle eisen weet waar de tekening aan moet voldoen. Deze moet voldoen aan alle eisen die in het bouwbesluit staat. Hier is een handige lijst voor.

Misschien ook interessant: