Welke soorten energielabels zijn er voor woningen?

soorten energielabels

De wetgeving rondom woningverkoop en de benodigde documenten en certificaten is de laatste jaren behoorlijk veranderd. Via het platform energielabelprijzen.nl kun je eenvoudig in contact komen met specialisten die een woning-keuring, taxatie of energielabel kunnen faciliteren. Het voorlopige energielabel is niet voldoende bij verkoop of verhuur van een woning. Het definitieve energielabel moet bijvoorbeeld worden overhandigt aan de nieuwe eigenaar en potentiële kopers moeten deze kunnen bekijken in verkoopadvertentie van een woning. In dit artikel nemen we je kort mee in de wereld van deze woning certificaten. We benoemen de verschillende woninglabel soorten en lichten kort toe waar ze voor gebruikt worden.

Energielabels voor woningen (E-I)
Energiedeskundigen verzorgen voor uw woning(complex) de opname en het afmelden van de Energie Index. Vaak wil een woningeigenaar of vastgoedbeheerder weten of en op welke manier de huidige index verbeterd kan worden. Door de ruime ervaring van partners van energielabelprijzen.nl zijn ze in staat om u hierin goed te adviseren. Tevens kijken ze of er mogelijkheden zijn om hiervoor subsidie te krijgen. Via het RVE is er doorgaans veel mogelijk (investeringsubsidie duurzame energie).

Energielabels voor utiliteitsbouw (EPA-U)
Een kantoor, winkel, schoolgebouw of gemeenschapsruimte moet ook worden voorzien van een energielabel. Na een opname op locatie verwerkt men de bouwkundige en installatietechnische gegevens in de software waarna een energielabel kan worden afgemeld. Ook inzake BOG kan u worden geadviseerd over verbeteringen op energetisch gebied, inclusief prognoses van de energiebesparing die bepaalde maatregelen met zich meebrengen.

Energielabels voor nieuwbouw utiliteit (EPN)
Een controle op de berekende energieprestatie, dat is het energielabel nieuwbouw. De EPG-/EPC-berekening wordt nauwgezet gecontroleerd en eventueel verzamelde bewijslast wordt beoordeeld. In tegenstelling tot het ‘gewone’ energielabel (EPA-U), is het mogelijk om met een EPN labelklasse A+ tot A++++ te behalen.

Energieprestatie voor gebouwen (EPG)
Deze berekening, de vroegere ‘EPC-berekening’, wordt verzorgt voor zowel woningen als utiliteitsgebouwen. In het laatste geval kan het gecombineerd worden met een energielabel nieuwbouw. De EPC waarde zegt iets over hoe energiezuinig een woning in de basis is. Elke nieuwbouwwoning moet voldoen aan deze richtlijn.

Oppervlakteberekeningen (NEN2580)
Oppervlakteberekeningen om het verhuurbaar deel van uw pand te bepalen? Of wilt u het gebruiken als basis voor uw MJOP? Een energiedeskundige verzorgt snel en vakkundig uw oppervlakteberekeningen en rapporteren volgens NTA2581. Deze richtlijn staat voor een deskundig en onafhankelijk advies.

Conditiemetingen (NEN2767)
Men voert conditiemetingen uit op basis van NEN2767. Ze baseren de onderhouds inventarisatie op een visuele inspectie van het pand, dataonderzoek, pandgebruiksinfo en het vooraf gedefinieerde onderhoudsniveau. Van gebreken en onveilige situatie maken ze duidelijke foto’s waar we naar verwijzen in onze rapportage.

Meerjarenonderhoudsplanningen (MJOP)
Een energiedeskundige verzorgt ook MJOP/B’s, waarin alle bouw- en installatie elementen op worden genomen waaraan gedurende de looptijd onderhoud c.q. vervanging moet worden verricht c.q. die onveilig zijn. De door hen aangeleverd informatie is geschikt om te gebruiken in de onderhouds werkvoorbereiding. Het biedt inzicht in de te verwachten kosten voor onderhoud op de lange termijn.

Bouwkundige Inspecties BOG en particulieren
Via energielabelprijzen.nl kun je specialisten vinden voor zowel de zakelijke als de particuliere markt aangaande bouwkundige inspecties. Voor de woningen doen ze dit volgens het format van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wanneer een woning een gunstig energielabel heeft wordt de woningwaarde vaak naar boven bijgesteld. Een hogere verkoopprijs is natuurlijk interessant. Daarnaast is de kans op een aantrekkelijke hypotheek ook groter bij een energiezuinige woning.

Misschien ook interessant: