Subsidies voor zonnepanelen 2022

Subsidies voor zonnepanelen

Zonnepanelen in 2022 aanschaffen is nog altijd een goed idee. Met de ontwikkelingen van de energieprijzen is het zelfs misschien wel aantrekkelijker dan ooit. Het is dus wel ook belangrijk om te bekijken welke je moet kiezen om voordelig uit te zijn, maar wel goede kwaliteit te krijgen. Naast het kiezen van de beste zonnepanelen, is het ook slim om te bekijken hoe het eigenlijk met de subsidies gesteld is. Daar kan je natuurlijk ook op je eigen manier flink van profiteren. Ook dat is dus de moeite waard te noemen.

Verschillende soorten regelingen

Het is belangrijk om te weten dat voor zonnepanelen in 2022 verschillende soorten regelingen gelden. Zo is de salderingsregeling er nog altijd. Dat betekent dat je er voordeel van kan hebben wanneer je meer energie produceert dan je verbruikt. Je krijgt dan namelijk compensatie voor dat deel wat je kan terug leveren. Deze salderingsregeling blijft de komende jaren nog wel bestaan. Niet alleen in 2022, maar ook in de jaren erna kan je er dus van profiteren. Dat is in ieder geval belangrijk om goed in gedachten te houden wanneer je een keuze gaat maken.

Het terugvragen van de BTW

Er is nog een andere manier om van een vorm van subsidie te profiteren. Zo kan je de BTW terugvragen. Dit is de belasting die je over de aanschaf en installatie betaalt. Dit heeft een hoogte van 21 procent. Meld je je aan als kleine ondernemer, dan kan je van een regeling gebruikmaken. Deze regeling heet KOR. Je kan dan eenmalig de BTW terugvragen. Dit levert je in veel gevallen dus wel ook het nodige op. 21 procent van het bedrag is immers best een flinke som bij een grote investering zoals zonnepanelen in 2022.

De echte subsidies

De regelingen die hiervoor besproken waren zijn het meest interessant voor de meeste consumenten. Het is alleen wel belangrijk om te beseffen dat het in deze gevallen niet echt om subsidies gaat. Het is daarom belangrijk om ook nog even op de echte subsidies te wijzen. Dit is bijvoorbeeld de SDE. Dit is de Stimulering Duurzame Energietransitie. Dit is bedoeld om bedrijven en instellingen te helpen om deze overgang te maken. Hier kan je tot wel 15 jaar van profiteren doordat je al die tijd gesteund wordt door de overheid. Dat maakt het makkelijker.

Veranderingen in de regels

Het is goed om je eerst even wat verder te verdiepen in alle zaken rondom de subsidies. Niet in de laatste plaats omdat er regelmatig het nodige in verandert. Misschien heb je een beeld van wat er mogelijk is, maar is dat verouderd omdat er al veranderingen in zijn doorgevoerd. Denk bijvoorbeeld aan de postcoderegeling die voorheen bestond. Daarvoor is een subsidie die SCE heet in de plaats gekomen. Het is zaak om dit goed voor ogen te hebben. Zo kan je optimaal profiteren van je zonnepanelen in 2022.

Zakelijk of privé?

Het is bij het aanvragen van subsidie altijd belangrijk om goed te bepalen in welke vorm je dit doet. Is de aanvraag voor de zonnepanelen in 2022 zakelijk of privé? En als je dan hebt bepaald wat het is, heb je dan alle subsidies die er zijn goed onderzocht? Op die manier kan je het maximale uit je mogelijkheden halen. Je profiteert dan alleen maar nog meer van alle voordelen die de panelen je te bieden hebben.

Misschien ook interessant: