Sloten zelf vervangen of door een slotenmaker laten doen?

Sloten zelf vervangen

Er zijn verschillende manieren om de inbraakpreventie in huis te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een beveiligingscamera aan de gevel, het gebruik van een alarmsysteem in huis, enzovoorts. Veel mensen vergeten de optie van sloten vervangen. In het bijzonder oudere woningen zijn vaak beveiligd met slechte, zwakke sloten. De zwakheid zit hierbij in het aantal contactpunten wat een slot met de deurpost heeft. Des te lager dat aantal, des te beperkter is de kwaliteit van het slot. Een slotenmaker kan je adviseren over sloten die geschikt zijn voor de beveiliging van ramen en deuren in jouw woning.

Kijk naar het SKG-keurmerk op sloten

De kwaliteit van sloten wordt vaak uitgedrukt in het aantal SKG-sterren. SKG is een onafhankelijke partij die verschillende soorten sloten test op hun weerbaarheid bij een inbraak. Des te meer sterren een slot heeft, des te groter is de weerstand die het slot biedt. Een inbreker zal logischerwijs eerder voor een slot met één SKG-ster kiezen, dan voor sloten met het maximale aantal van drie SKG-sterren. Deze sterren worden zowel aan cilindersloten voor de voor- en achterdeur gegeven, als ook voor raamsloten.

Vergelijk verschillende soorten sloten

Niet alleen is het belangrijk om te kijken naar het aantal SKG-sterren bij het vervangen van sloten. Let ook op de verschillen, in het bijzonder bij raamsloten. Deze sloten, ook wel bijzetsloten genoemd, worden aangeboden als insteek- en oplegsloten. Het is afhankelijk van de dikte van een kozijn, welke van beide sloten het meest geschikt is. Bij een dik kozijn loont het om voor insteeksloten te kiezen. Heb je een relatief dun kozijn en opent het raam naar buiten toe? Kies in dat geval voor een oplegslot. Een slotenmaker kan je op dergelijke aandachtspunten wijzen en de sloten direct voor je monteren. Zelf een slot plaatsen blijkt vaak lastig te zijn.

Misschien ook interessant: