Wat is het verschil tussen een veranda, tuinkamer en serre?

veranda, tuinkamer en serre

Een beschutte plek in de tuin waar je ondanks slecht weer toch van het buitenleven kan genieten is iets wat veel mensen willen. Het Nederlandse weer laat het namelijk niet vaak toe om fijn in de buitenlucht te zitten. Er zijn verschillende opties beschikbaar om toch meer tijd door te kunnen brengen in de tuin zonder last te hebben van wind en regen. Hier lees je over de overeenkomsten en verschillen tussen de veranda, tuinkamer en serre.

Wat is een veranda?

Een veranda wordt vaak aan een woning gebouwd. Het verschil met een overkapping is dat de veranda vaak zijwanden heeft waardoor je wat beschutter zit. Een veranda is niet volledig afgesloten. Hierdoor zit je niet volledig uit de wind en kan het er flink koud worden. Dit kun je oplossing door een terrasheater of kachel in de veranda te plaatsen.

Wat is een tuinkamer?

Een tuinkamer is een overkapping die voorzien is van glazen wanden. Hierdoor is de kamer compleet afgesloten en zit je volledig uit de wind, in tegenstelling tot de veranda. Een belangrijk kenmerk van de tuinkamer is dat deze niet is geïsoleerd. In de wintermaanden zal het er flink koud kunnen worden en in de zomermaanden erg warm. In ieder geval ben je beschermd tegen neerslag en wind.

Wat is een serre?

In tegenstelling tot de tuinkamer is de serre wel geïsoleerd. Hierdoor kun je 4 seizoenen lang goed in de ruimte vertoeven zonder last te hebben van wind, regen, kou of hitte. In een geïsoleerde serre blijft het in de winter heerlijk warm en in de zomermaanden lekker koel. De bouwkosten van een zijn serre zijn echter vaak hoger dan bij een tuinkamer. Door de goede isolatie blijven de stookkosten wel laag. Door te kiezen voor een glazen serre uitbouw betrek je de tuin bij de woning en krijg je significant meer licht in huis.

Misschien ook interessant: